Bur och aktivering

Klickerträning för kaniner

2007-04-16 18:26 #0 av: Tina-A

Om du undrar över hur man gör när man klickertränar sin kanin så kan du läsa och lära om det i den här artikeln.

 

Den här artikeln är skriven av Aourora. Tack!

 

Jag skriver här ett par rader om klickerträning, hur det fungerar vid inlärning och på vilket sätt man kan använda klickerträningen.

 

 

Hur funkar klickerträning?

Man lär in betydelsen av ett identiskt ljud (klickern låter ju alltid likadant-klick..när vi säger: "bra!" Så låter det alltid lite olika. Hjärnan kommer att förknippa klickljudet med något positivt (godisbelöningar)  efter att man tränat in klickerns betydelse.

 

 

Hur tränar man in klickerns betydelse?

Man ger kaninen en godis, och just när man ger den godisen klickar man med klickern. (Först fattar inte kaninen något samband) Upprepa proceduren 5-10 gånger och klicka precis när kaninen stoppar in godiset i munnen. Upprepa 2 gånger dagligen 5-10gånger varje övningatillfälle, fortsätt i en vecka, eller tills du märker att kaninen kopplar samman klicket med godiset.

 

 

 

Ja, så nu när kaninen vet vad klicket betyder, att den snart kommer att få godis (som den gärna vill ha) kan man då börja lära kaninen trix?

Ja, men gå inte för fort fram. Börja med något enkelt. Sedan kan man lära kaninen svårare trix. Man kan även berömma med klickljudet vid hoppträning och inlärning av möte med hundar och katter, andra kaniner/djur för att kaninen kopplar då lättare samman övningen positivt. När man lär trixen så måste man ju berömma vid minsta rätt, men aldrig bestraffa för fel! Beröm med både klickern och glad röst, kel för bästa resultat.

 

 

Lätta trix?

X Stå upp! (kaninen får ta en godis mellan tumme och pekfinger högre upp så att den måste stå på tå på bakbenen. Börja berömma när den börjar höja huvudet, så övar man igen och igen tills man kan stå upp helt..) - Lätt att lära och stärker kaninens självförtroende, eftersom att det är så lätt och kaninen övat på detta själv främst när den var kaninunge.  Detta trix kan senare utvecklas till vandra på bakbenen. Det är viktigt att skilja på trixen, så andvänd då olika komandon!

 

X Följ efter! ( dra godisen i nos-höjd i ett mönster..kaninen hoppar efter. Beröm för minsta lilla rätt! Och fortsätt sedan igen, något svårare nästa gång..detta trix kan så småningom utvecklas till att kaninen hoppar över hinder, följer dig ute i långkoppel/lös. Samt att krypa.

 

X Hopp upp! Att hoppa upp i knät, börja med att sitta helt på golvet/marken  och säg hopp upp, samtidigt som du lockar med godis. Höj svårigetsgraden sakta. Detta komando kan läras in till flera olika saker, t.ex. att hoppa in i sin bur när man har fått skutta omkring löst... Glöm inte att berömmet är jätte viktigt.

 

 

X Snurra! (Gör en cirkelrörelse med handen runt kaninen så att den lockat att snurra runt. I början kan det gå segt. Men beröm vid minsta lilla rätt och öka svårighetsgraden sakta!) Snart kan kaninen "spinning".

 

 

Det var några lätta trix. Några svårare:

 

 

X Kom hit!/"Namn" hit! ( Ha kaninen i ett långt koppel och ropa på kaninen, så kommer den så småning om, och när den gör det berömmer du.) Övning övning övning behövs innan kaninen lyder även om det går en katt förbi på tomten eller något annat som distraherar.

 

X High five! (höj upp handen och håll godiet högst upp i handen. Antingen fastklämt mellan fingrarna eller mellan pekfinger och tumme. Kaninen kommer att behöva sätta upp en tass i handen på dig för att hålla balancen och nå godiset.) När kaninen gör det minsta rätt-beröm med klick och godis mm. Detta kan utvecklas till krama handen och high five-båda tassarna.

 

X  Kan du prata? (är ett svårt trix, men om kaninen är pratglad av sig så funkar det efter mkt träning.) Be kaninen att prata med en glad ton, och när den gör det av att den blir glad och uppspelt så berömmer du! Lyssna noga efter hummande och knorrande ljud, inte alltid så högt till en början eftersom att kaninen oftast är ett tyst djur. Det är väldigt bra för självförtroendet för kaninen att få prata, eftersom att den visar att den vågar låta och göra ljud som rovdjur också kan höra..

 

 

 

Det  finns ju hur många trix som helst som man kan lära sin kanin, det här är bara några av dem. Jag skulle vilja säga att man kan lära en kanin nästan vad  som helst-Bara man visar vägen på ett tydligt sätt.

 

 

Detta underlättar träningen:

Att kaninen är lite hungrig, och inte har fått pelletsen ännu. Öva med godis som frukt och grönsaksbitar och russin och kaninmat. Träna på morgonen eller på kvällen inte mitt på dagen. Tänk på att kaninen är piggast och har därför lättast att lära  i skymningen. Sätt kaninen på ett bord med en matta på(så att den inte halkar) när ni ska träna klickernträningen. Då blir kaninen fokuserad på dig och inget annat. Det ska gärna vara i midjehöjd på dig själv. Se upp så kaninen inte faller ner från bordet! Tänk på att kaninen ska vara på bra humör och vara nöjd, (ta inte kaninen ut ur buren om den sitter på bajslådan, vänta tills kaninen vill komma ut, och är färdig för träning...det underlättar!)

 

 

Men klickerträning når du snabbare resultat och det blir tydligt för kaninen att fatta vad som är rätt. Alla kaniner lämpar sig inte för svårare klickerträning. Den sega sortens kaniner lämpar sig inte lika bra.

 

På bilderna är det Ninni som Gör high five, vandrar på bakbenen. Om någon undrar över något ska jag försöka svara på era frågor. Men jag börjar med det här, för jag har tyvärr inte all tid i världen :/

Hoppas att ni blir intresserade och provar på lite. Det är ju inte såå vanligt med klickerträning på kaniner- det är nog förmodligen jag som börjat med det... men jag har lärt upp ett par stycken som det verkar gå bra för hittills..kanske kan man bidra till en bättre kommunikation och relation till sin kanin med klickerträning..? det tror jag. Min kanin Ninni har lärt sig väldigt massa trix som jag haft nytta av flertalet gånger.

 

 

 

Ha det bra allihopa! /Aourora

 

 

Text och kaninbilder: Aourora

Bild på klicker: TinaH

.: Dance like there is no tomorrow :.

 

Läs min blogg - www.hejtina.blogg.se

Anmäl
2007-04-16 18:28 #1 av: KajsaM

Suuuper bra Artikel Aourora!!

Anmäl
2007-04-16 18:28 #2 av: Aourora

hehe, jo det blev vell ganska bra? :)

Anmäl
2007-04-16 18:31 #3 av: Jojsan

jättebra artikel!!! ville ha en om klickerträning ;) nu måste jag bara få tag i en klicker :P

Anmäl
2007-04-16 18:31 #4 av: KajsaM

#2 Toppen!

Anmäl
2007-04-16 18:38 #5 av: Tina-A

Verkligen bra skrivet Aourora :)

.: Dance like there is no tomorrow :.

 

Läs min blogg - www.hejtina.blogg.se

Anmäl
2007-04-16 18:45 #6 av: amand

Toppenbra artikel Aourora! Har köpt klicker så jag måste börja träna! :D

Anmäl
2007-04-16 18:58 #7 av: Aourora

vad roligt att ni har så bra inställning! Så ska det låta! :)

För er som vill köpa en klicker finns dem hos BörjesTingsryd och kennlar har dem ibland och brukshundklubbar borde ha... Jag fick min med wendy...men innan vi skaffade wendy så tränade jag ivrigt men tålmodigt med röst och gull och godis som beröm..men jag märkte stOOOR skillnad när jag provade med klickerträning...det gick mycket fortare frammåt, så jag önskar er alla lycka till med träningen!

Tack för berömmet! :P jätte kul att kunna hjälpa till :) På bilden är en klicker...

Anmäl
2007-04-16 18:59 #8 av: Aourora

och här är en annan klicker...

Anmäl
2007-04-16 18:59 #9 av: Aourora

och ja, alla säger klick"

Anmäl
2007-04-16 19:00 #10 av: [Quellii]
Jag har ett par frågor :)

Vad ska man ha för kommandon då? xD Säger man typ: "stå upp" eller liknande?

Och belöningen, är det inte så att tillslut räcker det med att bara klicka om den gör rätt, eller gäller det bara hundar?
Anmäl
2007-04-16 19:04 #11 av: Aourora

#10

Svar på dina frågor:

Ja, man kan ju bestämma ett komando som man håller sig till, så kaninen lägger de på minnet... stå upp funkar bra för mig när jag vill att kaninen ska stå upp. Man ska försöka säga det så likt som man säger det jämt.

Jo, det är det som är bra med klickerns inlärning, att man inte alltid behöver ha godis, klicket är ju så positivt(tanken om godis är nästan bättre än själva godiset) det är precis som med hundar och andra djur :)

:)

Anmäl
2007-04-16 19:08 #12 av: amand

#8 Den har jag ^^

Anmäl
2007-04-16 19:08 #13 av: Aourora

men: man måste öva in klickern innan man tar bort godiset, och när man tar bort godiset så bör man ge godis allt mer sällan, inte bara ta bort det för då försvinner suget med klickern, sen ka knainen göra en hel uppvisning och få godis tillsist...i slutändan. Men när jman lär in klcikern, eller lär in något nytt så är mkt beröm viktigt även med godis.

Anmäl
2007-04-16 19:44 #14 av: ciss

Superbra artikel! Låter ju jätteinterssant.

Anmäl
2007-04-16 20:54 #15 av: [Niike]

Superduper bra artikel Aourora! Ska nog pröva det;)

Lite undringar;
*Ungefär vad kostar en klicker ?
*Man kan ju använda klicker till hundar och kaniner, men funkar det även på andra djur som katt, marsvin osv..?
*Finns det klickers i vanliga djuraffärer eller köper man dem på internet ? Läste att de fanns på Börjes Tingsryd men vet ni någon annanstans? :D

Tack för en jättebra artikel än en gång, Aourora:D

Anmäl
2007-04-16 20:57 #16 av: myriis

#15> Jag svarar lite.. >P
1. I mammas butik brukar en klicker kosta 20 kr. Gissar på att priset ligger mellan 15-35 kr.
2. Ja, du kan använda klickern på alla möjliga djur. Katter, hästar, marsvin m.m
3. Vissa djuraffärer har klicker. Det finns ju affärer med bara saker för hundar och katter, där brukar det finnas. I stockholm finns det vid Rikstens Hundsportcenter ^^

Anmäl
2007-04-16 21:00 #17 av: Tina-A

#15: 3. Gissar att Sea Hund och Katt har klickers :) Och man kan köpa klickers på internet också

.: Dance like there is no tomorrow :.

 

Läs min blogg - www.hejtina.blogg.se

Anmäl
2007-04-16 21:13 #18 av: [Niike]

Okey tack för era svar! Men om man ska köpa på internet blir det säkert massa porto och blää:/ Bättre att köpa i djuraffär känns de som;D O om klickern inte skulle funka/vara trasig/gå sönder med en gång så kan man ju lättare prata med dem i en djuraffär om det och ta med klickern och visa var den var trasig osv..:)

Anmäl
2007-04-16 21:15 #19 av: Tina-A

#18: Jag håller med :)

.: Dance like there is no tomorrow :.

 

Läs min blogg - www.hejtina.blogg.se

Anmäl
2007-04-16 21:47 #20 av: huldisen

Ska prova det . och så bra artikel .

 Kan man börja använda klickers när dom är vuxna ?Eller ska man börja när dom är små ?

Anmäl
2007-04-16 21:51 #21 av: KajsaM

När som hellst :)

Anmäl
2007-04-16 21:57 #22 av: huldisen

Oki ^^

Anmäl
2007-04-24 15:03 #23 av: Spannarboda

ska jag prova på converse;) vart får man tag i en klicker? är inte det till för hundar igentligen?

Anmäl
2007-04-24 21:20 #24 av: Tina-A

#23: Jo, det är vanligast till hundar. Titta på en djuraffär, sea hund och katt eller någon annan affär för hundar.

.: Dance like there is no tomorrow :.

 

Läs min blogg - www.hejtina.blogg.se

Anmäl
2007-05-06 23:10 #25 av: Spannarboda

#24 tack ska kolla,förrästen,vet du någon som har en hoppkanin(hona) som ska säljas så kan du väl mejla

Anmäl
2007-05-14 16:01 #26 av: Aourora

:)

Anmäl
2007-05-14 16:29 #27 av: annaforsgren

Jag måste få tag på en klicker, jag har lärt tjoffsen att stå på två ben och att snurra riúnt typ. han kommer ibland när jag ropar , men inte om han har annat spännande för sigFlört

Anmäl
2007-05-14 16:30 #28 av: annaforsgren

Kan din kanin alla trick? Aourora

Anmäl
2007-05-19 13:04 #29 av: annaforsgren

Nu har jag löpt en klicker!!:D ska börja träna idag

Anmäl
2007-05-19 13:11 #30 av: annaforsgren

men den låter jättehögt!:S gör era det? Såhär ser den ut...>

Anmäl
2007-05-19 13:37 #31 av: Tina-A

#30: Det finns olika klickers som ger ifrån sig olika djur, men jag tror de låter relativt högt.. Aldrig provat själv

.: Dance like there is no tomorrow :.

 

Läs min blogg - www.hejtina.blogg.se

Anmäl
2007-05-19 14:20 #32 av: Clariiz

Super bra artikel :D funderar på att prova lite.. men har inget klicker.. vart köper man? hur mkt kostar det?

Anmäl
2007-05-19 15:46 #33 av: malinroth

Jättebra artikel :) Jag har tränat klickerträning med min hund så jag har funderat på at träna lite med Ahlberg också men det har inte blivit än..nu blev man ju inspirerad på nytt ;)

Anmäl
2007-05-20 13:36 #34 av: annaforsgren

Jag köpte min på hund&Katt specialisterna för 30:-

Anmäl
2007-05-20 13:55 #35 av: amand

Min klicker kostade 49 kr.

Anmäl
2007-06-13 12:33 #36 av: Stravaganza

Bra skrivet. :)

Anmäl
2007-06-13 12:38 #37 av: Keligast

aa skall börja träna kaniner till sommarn^^ måste lära mimmi att komma ;P men jag står nog över klicket :P tycker det är hemskt jobbigt ljud

Anmäl
2007-06-13 12:55 #38 av: Stravaganza

Jobbigt ljud, varför då? O_O

Anmäl
2007-06-13 13:11 #39 av: [Popcorni]

Det hära var ju en toppen idé. Deen måste ju bara tästas! Jag ska bara köpa en klcker:)

Anmäl
2007-06-13 14:25 #40 av: Lotta_A

Gud vilken bra artikel! Jag har verkligen undrat om det här :)

 

Anmäl
2007-06-13 17:14 #41 av: annaforsgren

klickern funka rinte så bra. men han kan facktiskt tricket (stå på bakbenen) när jag säger "upp"  och när jag ropar på honnom så kommer han ibland, han kan också snurra runt om jag för handen runt honnom.

Anmäl
2007-06-13 18:36 #42 av: Stravaganza

Vad bra då. :)

Anmäl
2007-09-27 19:49 #43 av: Trasdocka

Klickerträning är inte någon nyhetet när det gäller kaniner. Forskare har sedan i början av 1900 talet (så långt som jag själv vet) sysslat med att räkna ut hur kaniner förknippar ljud, hur de reagerar och hur lätt de har för att lära sig. Samma som med råttor helt enkelt. Många av försöken har självklart varit helt omänskliga. Ex så har de kopplat in en plåtbotten dit de kopplat ström. Kaninen hade en hylla som de kunde hoppa upp på. De fick då höra en signal och sedan sattes strömmen igång i golvet och kaninen fick panik och hoppade oftast upp på hyllan. Man gjorde det enda tills kaninen hade lärt sig att signalen betydde att "nu kommer snart det elaka i golvet".

Jag själv har klickertränat mina kaniner till och från, men tycker det är bäst att använda ett ljud man själv kan göra. Sen skulle jag inte heller rekomendera en klicker som ex den på bilden, utan istället ex använda något så enkelt som en vanlig bläckpenna (finns självklart andra alternativ). Just för att kaniner har så otroligt bra hörsel och klickerljudet som kommer från en klicker är ofta rätt högt och mnga kaniner tycker bara ljudet är obehagligt. Många klicker kan man också reglera ljudet på, men de brukar endå på den lägsta nivån vara rätt högt.

Anmäl
2008-01-20 18:13 #44 av: emmsaaan

Jag har #8 men ska köpa något som klickar lågt.

Anmäl
2008-01-20 18:43 #45 av: Lans

#44 Har oxå en sån, fast den låter ju så högt! Använder en bläckpenna ja:)

Anmäl
2008-01-20 18:49 #46 av: Moonstrike

Låter inte klick-ljudet för högt för kaniner? Vi har klicker till våran hund, och BJ-uppfödaren rekommenderade klickerträning^^

Anmäl
2008-02-17 21:45 #47 av: Salish

Kan man inte använda ett sånt där burklock annars?

Anmäl
2008-02-17 21:50 #48 av: emmsaaan

#47 Vad för burklock? Finns många ^^

Anmäl
2008-03-25 17:01 #49 av: Klasselover

Jag har en sån från Börjes (likadan, men inte köpt där), och den låter jättehögt, hunden  blev rädd för den! Så ska skaffa en med mkt lägre ljud, nått tips?

Anmäl
2008-03-25 17:31 #50 av: Lans

#48 Lock till glasburkar "klickar" ganska bra:b

Anmäl
2008-03-26 23:51 #51 av: eveluss

jaa, man borde väl kunna använda sånna lock? :)

Anmäl
2008-03-27 11:18 #52 av: Hanna-

Bra artikel!

Anmäl
2008-05-01 13:29 #53 av: flikkan

Istället för en "klicker" kan man väll ta en visselpipa som inte låter så högt? :) 

Anmäl
2008-05-19 23:35 #54 av: Deco

Jättebra artikel! Köpte själv en klicker i dag och började i kväll med ninisarna.

Dock undrar jag, de har ett ganska högt hus i sin bur och jag lät dem vara kvar i buren och hukade mig vid huset så kom de i bra höjd när de satt där uppe. Jag vet inte riktigt hur jag ska göra då de är två. Vi har katter också och det skulle inte bli någon bra kombination att ta med en av kaninerna in och klicka inne. Funkar det att träna båda samtidigt i buren? Eller blir det väldigt förvirrande för dem då?

Anmäl
2008-05-19 23:36 #55 av: flisan93

Det låter intressant och bra artikel:D

Anmäl
2008-05-20 00:56 #56 av: Tina-A

#53: Det är svårare att få en visselpipa att låta exakt likadant varje gång (eftersom tonen ändras beroende på hur du blåser). Klicker låter alltid likadant!

#54: Tror det är lättare att sära på dom när du ska träna dom för att dom inte ska bli förvirrade och undra vem som blir klickad för vad och när.

.: Dance like there is no tomorrow :.

 

Läs min blogg - www.hejtina.blogg.se

Anmäl
2008-07-01 18:47 #57 av: Sirocco

Men asså jag fattar inte direkt det här med klickertränign ska man säga typ klick eller vad säger man

Anmäl
2008-07-01 18:47 #58 av: Sirocco

och hur underlättar det träningen för trix?

 

Anmäl
2008-07-02 14:12 #59 av: Sirocco

#16 Myris kan inte jag få köpa en klickar typ från din affär för 20 kr?

Anmäl
2008-08-09 00:34 #60 av: Jojsan

Ungefär vid vilken ålder kan man börja träna sin kanin med klicker? Spelar det någon roll så länge man känner kaninen bra, t.ex. en 8 veckors kanin som man känner bra? Eller är det för tidigt att klicker träna en så pass liten kanin?

Anmäl
2008-08-09 13:34 #61 av: Micis85

#60 Nej det spelar ingen roll hur gammal kaninen är. Du kan ju börja träna in vad klickern betyder och sen börja med lite enkla tricks. Det går absolut bra med en 8 veckors kaninunge :)

Anmäl
2008-08-12 13:43 #62 av: Jojsan

#61 Ok, vad bra :) Då ska jag nog börja klicka in Nao :D

Anmäl
2008-08-12 14:41 #63 av: Royel-seeds

# 10 och 11

Måste bara få tillägga en liten komentar angående "Klick" och belöning!

Själv tränar jag tre Hovawart (Tyska vakthundar som används inom millitären) dessa hundar tränas även aktivt imon Tävlingslydnad.. Bruks.. spår och bevakning!

Det spelar ingen roll vilken typ av djur man tränar! klickerträning fungerar på samma sätt oavsett vilket djur..! för djuren betyder Klicket belöning..

När du tränar ett djur med klicker bör du alltid belöna då du klickat för att djuret gjort rätt.. får kaninen ingen belöning så har den heller ingen anledning till att göra om samma sak igen! Det finns djur som arbetar för sin ägare ist för belöning.. med det är mycket ovanligt och man måste träna oerhört mycket för att en dag hamna där! Jag vill bara ge er alla tips.. av egen erfarenhet!

"Klick" BELÖNA

Om ni klickar o klicket kommer för sent så kaninen gör nåt annat! så belöna endå! de låter konstigt.. men de lönar sig!

kaninen får en jätteförväntan.. testar olika saker för att klicket ska komma o därefter belöningen.. gör kaninen samma sak som egentligen var fel.. vänta ut den tills den gör något som du vill!

 

Anmäl
2008-08-12 15:13 #64 av: Metinia

Fantastiskt bra artikel! Jag ska nog köpa mig en klicker!

Anmäl
2008-08-13 15:55 #65 av: [Wera]

Jag ska nog också köpa mig en klicker. Ska träna Nalle lite tricks, och han ska komma när man ropar osv.. (fast han kommer edan även om man inte ropar, iaf. i buren/gården). Men det går väl att använda klicker när man hoppar :D ?

Anmäl
2008-08-13 16:00 #66 av: Tina-A

Ja, efter varje klick ska det alltid komma belöning. Även den tusende gången du klickar.

.: Dance like there is no tomorrow :.

 

Läs min blogg - www.hejtina.blogg.se

Anmäl
2008-08-13 16:04 #67 av: Veero

Jag ska skaffa en, har tänkt på det länge :)

#65 Du trodde ju inte på sånt ju, du sa det igår ;P

Bra artikel :)

Anmäl
2008-08-13 16:08 #68 av: [Niike]

Måste bara fråga.. Kaninen förknippar ju klicket med något bra, men man ska endå alltid ge belöning (något gott). Varför använder man då en klicker, när den belönas av något gott så den vet att den gjort rätt? :S

Anmäl
2008-08-13 16:16 #69 av: Tina-A

#68: Klicket betyder att "NU gjorde du rätt. NU just i denna milli sekund! Supebra. Nu kommer du att få en belöning av mig, ett litet ögonblick bara". Sen stoppar man ner handen i fickan, eller sträcker sig efter belöningen och ger belöningen.

Om kaninen gör något bra NU så kommer det ta kanske 2, 3 sekunder innan den får belöningen. Hur ska den veta att belöningen fick den för något som den gjorde för 3 sekunder sedan? Hur ska den veta att den inte får belöning för det den faktiskt gör just nu?

Klicker är exakt, riktigt snabb och talar om att det var rätt och att belöningen för det rätta beteendet är på väg.

.: Dance like there is no tomorrow :.

 

Läs min blogg - www.hejtina.blogg.se

Anmäl
2008-08-13 17:14 #70 av: [Wera]

#67 :S Jag "tordde inte på sånt" ? Jag tyckte bara att det kanske inte fungerade på kaniner, "trodde på sånt".. Klicker är ju inte magi XP ?

Anmäl
2008-08-13 18:24 #71 av: [Niike]

#69 Bra förklarat, nu är jag med ^^

Anmäl
2008-08-25 02:25 #72 av: mlij

låter väldigt intressant, en bra artikel med :)


Min lille Neo älskar att göra tricks, men när jag väl har lärt honom ett trick så går han runt och gör det hela tiden för att få uppmärksamhet, lustigkurre. Enda problemet skulle väl vara att han struntar i allt gottis, vad jag använder som belöning för honom är gos, klia honom på nosen och bara allmänt pyssla med honom, men det hade nog funkat det med. Värt att testa iaf för han är en aktiv liten pys som gillar att klura ut saker och att få vara centrum av universum :)

Anmäl
2008-09-07 13:55 #73 av: Jojsan

En fråga, när man klickat in kaninen klart och ska börja träna den att göra olika trix, ska man fortsätta hålla på och klicka in den samtidigt som man också lär den trix. Så att den inte glömmer vad klicket betyder, eller behövs det inte?

Anmäl
2008-09-07 14:01 #74 av: [Niike]

#73 När kaninen är "inklickad" behöver du ju inte fortsätta med det, så länge du använder klickern till att träna med =) För då kommer ju kaninen få godsaker och så när du övar med den.

Anmäl
2008-09-07 14:06 #75 av: Jojsan

#74 Ok, då vet jag, tack för svaret :)

Anmäl
2008-09-17 22:09 #76 av: Kawaiih

Jag har köpt en klicker nu, men där jag köpte klickern tyckte han som sålde den till mej att jag va dum i huvudet som skulle försöka att göra det med en kanin. Han sa att dom va de dummaste djuret efter råttor.
Men kaniner är smarta! av de jag har märkt så är dom jäkligt smarta!

Anmäl
2008-09-17 22:20 #77 av: emms

#76 öhh ofta han sa så? Köpte du den i en djuraffär? Brukar finnas många okunniga där... Både råttor och kaniner är smarta djur.

 Även om man inte tror det så är även duvor smarta djur ^^

Anmäl
2008-09-17 22:21 #78 av: [Niike]

#76 HAHA, rådisar är ju smarta djur! xD

Anmäl
2008-09-17 22:50 #79 av: Kawaiih

#77 japp köpte den i en riktig djuraffär, han sa att de alldrig skulle fungera, men de tror jag att de kommer göra...

Anmäl
2008-09-17 22:55 #80 av: emms

spela in en film sen efter ett tag och gå och ge honom den ^^

Anmäl
2008-09-17 23:02 #81 av: Kawaiih

#80 x) De ska jag göra xD Han kommer bli väldigt förvånad XD

Anmäl
2009-01-15 15:15 #82 av: LinneaChristina

Trevlig artikel, kul att ni tar upp klickerträning, det är en superbra metod!

Men ska det  var äkta klickerträning ska kaninen själv prova olika beteenden och lista ut vad den ska göra för att få sina klick. Dvs man ska inte locka den utan vänta tills den gör något åt rätt håll.

T ex om man vill lära kaninen snurra runt ett varv klickar man först om kaninen böjer en liten aning på huvudet. När den börjar böja på huvudet allt oftare höjer man kriterierna så att den kanske måste flytta på ena tassen också. Fortsätt så till den snurrar hela varvet trunt.

Att dela upp beteendet på det här sättet kallas shejping (från engelskans shaping, "formning")

Anmäl
2009-01-15 15:37 #83 av: teddykaniner

Vad är en klicker? :O ;S :P

Anmäl
2009-07-19 11:46 #84 av: emeliema

Jätte bra artikel!

Hade redan tänkt börja och nu vill jag absolut börja på en gång! Glad

Jätte sööta bilder också! Flört

Anmäl
2009-09-05 17:07 #85 av: kaninjosse

Jag ska börja träna, absolut! :D

Men ska nog testa med en bläkpenna då klickern nog låter för högt.. :/

 

Så först säger man trixet, sen klickar när den gör det, och efter det ger godis?

Anmäl
2009-09-05 17:07 #86 av: kaninjosse

Testade ett trix på en av mina kaniner, fast utan klicker, och det gick rätt så bra, ska fortsätta några dagar bara. =)

Anmäl
2009-09-05 17:52 #87 av: Salish

Ska absolut börja träna! Ska nog använda burklock eftersom att en klicker låter kanska högt. ;)

Anmäl
2009-09-07 19:27 #88 av: Lans

#76 haha :D

Anmäl
2009-09-13 22:12 #89 av: LucyLove

Måste bara köpa en klicker så att jag kan träna med Lucy ^^ Och måste också lära henne att komma till mig!! <33

Anmäl
2009-09-13 22:42 #90 av: Qepta

Jätte intressant artikel!

Ska nog till djuraffären imorgon och köpa min en klicker ;) Har ju vovvarna som ja kommer börja träna med klicker också. Har för mig att klicker också finns hos granngården.

Anmäl
2009-11-01 19:55 #91 av: Muzzy96

vad gulligt, Skaffar jag en kanin så kan detta defenetivt vara roligt att göra :)

Anmäl
2009-11-02 14:50 #92 av: Eidesdotter

Intressant artikel!

Har tänkt prova lite här med min gamling. Jag använder ibland ett klick-ljud jag gör själv med tungan. Han reagerar otroligt starkt och direkt på det, helt utan att jag lärt honom associera det med godis egentligen. Vet inte varifrån han fått den där upphetsningen!Tungan ute

Men det borde ju kunna användas till lite tricks och annat kul. Ska nog köpa en klicker ändå, för det är lite halvsvårt att få klicken identiska, ibland blir de svaga/mjuka och då reagerar han ju inte lika mycket.

Anmäl
2009-11-07 12:40 #93 av: Miranda96

superbra artikel vill genast börja träna^^

Anmäl
2010-03-13 18:51 #94 av: Majakanin

fastän klockan är 17:46 så vill jag gå och hämta kaninen och sätta igång

Anmäl
2010-03-21 18:35 #95 av: KaninenWilma

Jätte bra artikel ! :)

Anmäl
2010-03-23 03:27 #96 av: Kiyona

Uperbra artikel (jar antagöigen skrivit det tidigare men ah xD)

Ni tror inte det askulle bli någrA PROBLEM MED ATT HOPPA ÖVER TILL KLICKER TRÄNING MED MIN KANIN SOM ÄR 1ÅR? förlåt det blev caps lock Skäms Tränar ju en del, då jag har ett klickande ljud till inkallnign iallafall, kanske kan underlätta. Jag uppdaterar när vi börjat med klickern här. *håller tummarna*

Snöfall - Caught between what happened and what could never beGilla Snöfalls Djuringar på facebook!.

Snöfalls Lejonhuvade Dvärgvädurar har upphört förtillfället men återkommer efter att alla studier är klara och körkort är fixat!

Mvh//Andrea

Anmäl
2010-03-23 12:25 #97 av: [muff]

Vi har börjat med klicker-träning när våra kaniner var ca 2år. Och det funkar jätte bra :D Ska testa trixen som näms :D<3

Anmäl
2010-03-23 12:49 #98 av: Valkyrie

Bra artikel :)

förresten, måste man alltid ha med sig klickern eller vänjer man bort den?

Jag tänkte om kaninen gör något bra om man måste ha klickern eller räcker godis tillslut?

Anmäl
2010-04-28 20:25 #99 av: bunnyheart

Super bra artikel Aurora!!Skrattande

Anmäl
2010-06-16 18:30 #100 av: gaabriellaaa

skriver för att komma ihåg tråden, super bra!

Anmäl
2010-07-08 16:04 #101 av: Hagalundskaniner

Jättebra artikel :D

Anmäl
2010-07-08 16:51 #102 av: Zanta

Ska prova på mina kaniner :D

Anmäl
2010-07-08 19:15 #103 av: Friheten

Måste bara säga att det finns en clicker app till android mobiler. Funkar riktigt bra : )

Anmäl
2010-07-21 14:51 #106 av: KaninenWilma

Är det någon här som kan göra en video?
Som en "inlärnings" video där man visar hur man lär in klicker, lär in tricks osv ? :)

Anmäl
2010-07-21 14:51 #107 av: KaninenWilma

Är det någon här som kan göra en video?
Som en "inlärnings" video där man visar hur man lär in klicker, lär in tricks osv ? :)

Anmäl
2010-07-21 16:17 #108 av: [MinRonja]

Spelar det någon roll hur gamla de är? Jag har en 7v. kanin, jag kan väl lära henne iaf?

Anmäl
2010-07-21 17:47 #109 av: Sweetienin

#108 Jadå, det kan du =)

Anmäl
2010-07-21 22:25 #110 av: [MinRonja]

#109 okej bra!

Anmäl
2010-07-23 19:51 #111 av: Imenz

Gud! Vilken underbar artikel! Jag vill ut och börja med inlärningen direkt. Tror ni att man kan vara i utegården på gräsmattan? :D

Anmäl
2010-07-23 23:23 #112 av: Salish

Jag tränade i veckor på att försöka lära in klickern, men Sotis fattade inte. Sen började jag trickträna utan klicker, och det går hur bra som helst! Han är grym på spinning och har till och med gått lite på bakbenen.

Anmäl
2010-07-23 23:38 #113 av: Peak303

Var kan man hitta en klicker någon stans? :D

-'  Malin Hultman - Medarbetare på Kanin & Naturfoto
Snowflake's Kaniner, Hoppkaniner & Dvärgvädurar i Eslöv, Skåne
Bloggen | Portfolio | 500px | Instagram | Engelska Kanin Ifokus

Anmäl
2010-07-25 21:09 #114 av: Imenz

*puttputt*

Anmäl
2010-07-25 21:47 #115 av: Friheten

En klicker kan man hitta i de flesta djuraffärer.

Anmäl
2010-07-26 03:32 #116 av: Peak303

#115 aha får leta i veckan :3

-'  Malin Hultman - Medarbetare på Kanin & Naturfoto
Snowflake's Kaniner, Hoppkaniner & Dvärgvädurar i Eslöv, Skåne
Bloggen | Portfolio | 500px | Instagram | Engelska Kanin Ifokus

Anmäl
2010-08-05 14:34 #117 av: emeliema

Jag försökte klickerträna min ena kanin, men han verkade inte fatta poängen med klicker, även fast jag försökte vänja honom vid den i över en vecka. Är det för sent att börja träna en kanin som är 2 år?

Anmäl
2010-08-05 15:24 #118 av: louise-ariel

Får mam hopptävla med klickers?

Anmäl
2010-08-07 15:46 #119 av: Peak303

Finns det något bra ställe man kan träna dom på? för min kanin är alltid så nyfiken på allt runt om x)

-'  Malin Hultman - Medarbetare på Kanin & Naturfoto
Snowflake's Kaniner, Hoppkaniner & Dvärgvädurar i Eslöv, Skåne
Bloggen | Portfolio | 500px | Instagram | Engelska Kanin Ifokus

Anmäl
2010-08-07 16:40 #120 av: Loewen

Har börjat klicka in min ena kanin, men hon är inte speciellt intresserad av godis och min andra kanin vägrar närmast att ta emot godis, hur ska man då göra? :-) Kan inte komma på någon lösning, så funderar på att testa utan klicker.

Anmäl
2010-08-07 18:00 #121 av: emeliema

#120 Jag har samma problem, sjuuuukt jobbigt, men mina kaniner absolut ÄLSKAR smultron och jordgubbsblad så jag kanske ska försöka igen med det. Om du kan få tag på det så kanske det är något att testa? :)

Anmäl
2010-08-07 18:08 #122 av: Loewen

#121: Haha ja det är lite frustrerande ibland! x) Men tack för tipset, ska titta i trädgårdslandet ifall jag kan hitta några smultron eller jordgubbsblad ... :-D

Anmäl
2011-10-02 19:03 #123 av: EllenAlicia

Guld i munnu ska jag beställa klicker med det samma

Anmäl
2014-01-25 20:59 #124 av: Sussi Sörensen

Kul och intressant artikel Aurora! Tack för att du delar med dig av det du kan. Här ska det tränas.

Har "visslat in" min kanin på visselpipa tack vare hundar jag passat har han lärt sig det. Kaninen snappade upp det och idag brukar jag ställa mig i olika rum i lägenheten och vissla på honom så han får söka upp mig. Det gillar han skarpt och oftast kommer han i sån fart att han nästan ligger ner i kurvorna. :-) Han älskar Digestivekex.

Anmäl
2014-03-24 22:50 #125 av: Mli.H

Perfekt, detta är ju EXAKT vad jag behöver! 

Anmäl
2014-07-23 22:35 #126 av: jbson

Dottern köpte en klickar för några dagar sedan... Nu ska här tränas! 😜👍 bra artikel!

Anmäl
2014-07-24 12:06 #127 av: kanin och häst

Har en klicker, ska börja träna med den lite!:)

Anmäl
2014-07-24 12:28 #128 av: [AnimalLover1]

Finns det klickers att köpa i djuraffärer? Har aldrig hittat

Anmäl
2014-07-24 12:55 #129 av: Fridaaaa

#128 Japp.Nog inte sett en enda djuraffär helt utan klicker Glad
Men du kan använda till exempel en bläckpenna att klicka med också.

 Medarbetare: rexkaniner, Support.
Min vardagsblogg: Vardagsblogg 
Kicka gärna in Hjärta

Anmäl
2016-01-27 08:39 #130 av: Outlawly

Vilken rolig artikel.

Hade jag vetat detta när jag var yngre hade det nog varit roligare med kaninen. Glad

Anmäl
2016-08-21 22:36 #131 av: Assalea

När kan börja med klickerträning på en unge? Måste den vara x månader gammal?

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.