Kaninens släktingar

Skogsharen

2008-03-13 22:18 #0 av: Tina-A

Vår tamkanin har tre släktingar här i Sverige - fältharen, skogsharen och vildkaninen. Här får du läsa om skogsharen.

 

Skogsharen (Lepus timidus) tillhör familjen hardjur och är en av 2 förekommande hararter i Sverige. Den andra är fältharen.

Det årliga jaktbytet uppgår, beroende på stammarnas storlek, till 300 000 - 400 000 djur.

Skogsharen är ett nattdjur som tillbringar dagen i vila. Synen är troligtvis inte speciellt bra men hörseln är väldigt väl utvecklad. Innan skogsharen börjar vila så brukar den göra en manöver för att vilseleda eventuella förföljare. De går tillbaka ett stycke i sitt eget spår och hoppar sedan åt sidan. Detta upprepas några gånger för säkerhets skull, på grund av alla fiender haren har.

Kännetecken

Det som skiljer skogsharen från fältharen utseendemässigt är kroppsformen, svansen, öronstorleken, pälsfärgen och till och med ögonfärgen, även om skillnaderna inte är så stora. Skogsharen är lite mindre och knubbigare än fältharen och svansen är nästan hälften så kort. Öronen är lite kortare och ögonfärgen hos skogsharen är rödbruna, till skillnad från fältharen som har lite mer ljust gulbruna.

Pälsen är grå eller brun med ljusare buk. Öronspetsarna är svarta. På vintern byter skogsharen pälsfärg och blir istället vit eller gråblå, beroende på var i landet haren lever. I norr hittar man de vintervita hararna som kallas "nordharar", och i södra Sverige hittas de gråblå "mohararna". Öronspetsarna förblir dock svarta året runt.

Skogsharen blir ungefär 40cm hög, 45-55cm lång + 5-7cm lång svans. Den väger någonstans mellan 2,5 - 4,5 kg i genomsnitt.

Skogsharen kan, om den behöver, komma upp i hastigheter omkring 70 km/h.

Föda

Skogsharen är en växtätare som äter kvistar, gräs, örter och andra växter. Födan varierar lite beroende på var i landet den bor (vad som finns tillgängligt) och vilken årstid det är (åter igen vad som finns tillgängligt).

På våren och sommaren står blåbärsris, gräs, örter, hallon och blommor högt på menyn. Ibland letar de sig en bit ut på åkrarna och fälten och äter det som finns där.

På hösten äter de ungefär som sommaren, men de börjar mer och mer gå över mot vinterfödan. Så länge inte bärris och ljung täcks av snö går det utmärkt att äta.

På vintern när snön kommer äter skogsharen olika slags kvistar, på grund av att det är vad som finns tillgängligt när marken är täckt av snö. De äter gärna aspkvistar och rönnkvistar, men tar det som finns att finna.Fortplanting

Detta ser ungefär likadant ut som skogsharens nära släkting fältharen.

Dräktigheten varar lite längre än fältharens, ungefär 50 dagar. Skogsharen får också lite fler ungar, nämligen 3-6st. De får vanligtvis 2 kullar per år.

Ungarna är välutvecklade vid födseln. De föds med öppna ögon och har päls. Redan den första levnadsveckan börjar de smaka på växter i närheten.

När ungarna är 3-4 veckor klarar de sig själva.

 

 

.: Dance like there is no tomorrow :.

 

Läs min blogg - www.hejtina.blogg.se

Anmäl
2008-03-13 22:23 #1 av: denisesalomonsson

jättebra :tina :D

Anmäl
2008-03-13 22:28 #2 av: Hatasallad

Tänk vad skoj det skulle ha varit med en äkta hare som husdjur Skrattande

Anmäl
2008-03-14 07:30 #3 av: Tina-A

Tack ^^

.: Dance like there is no tomorrow :.

 

Läs min blogg - www.hejtina.blogg.se

Anmäl
2008-03-14 08:58 #4 av: EllinorK

Tycker nästan den här bilden är bättre ;)

Anmäl
2008-03-14 09:00 #5 av: EllinorK

Fast det kanske är fälthare?

Anmäl
2008-03-14 12:03 #6 av: Pinacoladas

jag har sett en sån :D

Anmäl
2008-03-14 13:11 #7 av: Stravaganza

Min kanin liknar ju den första kaninen ganska mycket. :P Men jag tycker dens öra ser lite konstig ut? :o

Anmäl
2008-03-14 20:09 #8 av: NaObie

För några år sen tog vi hand om en harunge från att den var väldigt liten,,födde upp den på nappflaska. Fick heta Cimi efter vällingen :). Den blev jätte tam, sprang lös inne, låg i våra sängar, kelade med våra andra djur. Den blev jätte stor hehe. När han blev ca 2år gammal märkte man att han ville ut i naturen så vi släppte ut han på samma åker som han troligtvis hade fötts på (en liten bit från vårt hus),,,(har tyvärr ingen bild att lägga upp då vi fotade me vanlig kamera, men ska försöka fixa scanner)...

Anmäl
2008-03-15 00:03 #9 av: [Niike]

Jättebra Tina!:D

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.