Raser

Att ha en belgisk jätte

2008-04-28 00:40 #0 av: Tina-A

Den belgiska jätten är en av våra tre jätteraser och är en mycket omtalad ras. Hur är det egentligen att äga en så pass stor kanin som belgisk jätte? Vi har frågat tre stycken jätteägare om deras erfarenheter kring detta.

Här kan du läsa om när NinniH, Elina., och Moonstrike berättar om deras belgiska jättar. Är du intresserad av den belgiska jätten som ras kan du läsa mer om Belgisk jätte i den här artikeln.
Som vanligt är det copyright på alla bilder.

 

NinniH berättar om sina erfarenheter: 

När och hur bestämde du dig för att skaffa en belgisk jätte?
Jag vet faktiskt inte när jag bestämde mig för att skaffa belgisk jätte. Hade läst om rasen samt kollat på bilder och fastnade för deras utseende. Såg att en uppfödare väntade en kull med belgiska jättar, med väldigt fina föräldrar som har härligt temperament. Ville veta mer om föräldrarna och den kommande kullen.
Pratade lite med mina föräldrar om detta, då en belgisk jätte både tar och behöver mer plats än de andra raserna. Men det var helt OK från deras sida, valet var mitt. Velade litegranna, men bestämde mig sedan och ställde mig i kö hos uppfödaren.
Fick följa ungarnas uppväxt och valde ut den unge som jag trodde skulle passa mig bäst i både utseende och temperament. Tänk vad rätt jag hade. ^^


Järnsaxa
                                                                    Ninnihs Järnsaxa


Hur skulle du beskriva din jättes personlighet?
En riktigt mysig dam! Tycker om att ligga och mysa i hagen med sällskap.
Bli klappad är favoriten. Hon och jag kan ligga i timmar i hagen och bara mysa.
Jag börjar med att klappa henne, sedan tycker hon det är hennes tur att putsa (slicka på) mig. När hon slutar är det min tur att fortsätta och sådär håller vi på. =)
Alla som träffar henne för första gången blir först lite rädda pga hennes storlek. Men så fort de vågat sätta dit handen så slickar hon på den. Kunde inte ha fått en bättre jätte!


Hur mycket jobb innebär det att ha en belgisk jätte, till skillnad från en kanin av minde storlek? Vad är skillnaden?

Det är en väldigt stor skillnad när det gäller det mesta, allt blir så mycket större.
De äter mer, de dricker mer, skiter mer, kräver större bur osv.
Det är även en väldig skillnad i att lyfta en belgisk jätte på 7-8kg, mot en liten dvärgvädur med sina knappa 1.7kg.
Så se till att vänja kaninen att bli lyft från den är liten unge.
Det blir så mycket lättare då. Var själv lite dålig på att lyfta henne ofta, blev mest när hon skulle i och ur hagen, vid kloklippning och liknande. Lyfte henne bara när det behövdes, inte bara för lyftandets skull så hon blev van. Numer när hon ska flyttas någonstanns, blir det i transportbur, då hon helt enkelt inte tycker om och inte är van att bli lyft och därför sprattlar. Det är mitt största tips till nyblivna jätte-ägare:
Lyft kaninen ofta, gärna i hagen. Ta ex upp den i knäet eller bara lyft den några centimeter, bara så den blir van.
Kanske låter tjatigt, men jag lovar dig, det underlättar så mycket när jätten blir vuxen. =)


NinniH med järnsaxa i knät
                                                           NinniH med järnsaxa i knät


Andra reflektioner kring detta, andra erfarenheter du har av att äga en belgisk jätte, övriga tankar?
Många som ser belgisk jätte på bild tror att de är helt enorma.Sen när de ser/får träffa en i verkligheten ser de att den inte är så groteskt stor som de trodde, men fortfarande väldigt stor.Jag förvånades också över hur stor hon var när jag fick hem henne, men på ett positivt sätt. Vid 8 veckors ålder vägde hon lika mycket som min kastrerade dvärgvädurshane på 2,5 år (2kg). Hon fortsatte växa i superfart! Knappt så man hängde med.Många verkar även tro att belgiska jättar är farliga just pga deras storlek.De flesta som kommer hit till mig och får syn på Järnsaxa, blir rädda.När de sen sträcker dit handen upptäcker de att hon faktiskt inte är så farlig ändå.Går ni i jätte-köpartankar, se till att besök en uppfödare. På så sätt kan ni se hur stora de är och få massa nyttiga tips, samt kanske prova på hur svårt det kan vara att lyfta en jätte. På så sätt märker ni ganska snabbt om belgisk jätte är en ras för er eller inte. Om inte, så fortsätt leta vidare. =) Om ni märker att belgisk jätte är en perfekt kanin, så önskar jag er lycka till och gratulerar till kommande köpet av en underbar kaninras!


Hur skulle du säga att det är att ha en belgisk jätte?
Det är nästan som att ha en hund, stora och mysiga, tycker om kel och är nyfikna, vill gärna vara med överallt. Sen finns det ju mindre trevliga individer, men det gör det inom alla raser.


biggelsbakifrnliten.jpg picture by superwoman63
Moonstrike's BiggelsElina. berättar om sina erfarenheter:

När och hur bestämde du dig för att skaffa en belgisk jätte?
Sedan tidigare hade jag bara små kaniner, och en kanin av större ras började intressera mig. Tysk jättescheck och belgisk jätte blev de två raser som intresserade mig mest. Jag började leta runt efter olika uppfödare, men fann inte riktigt det jag var ute efter. Någon tysk jättescheck fick jag aldrig tag i, så det blev att skaffa en belgisk jätte. Egentligen så skulle jag ha köpt en hane men jag fann ingen lämplig, så det blev en hona istället.


Hur skulle du beskriva dina jättars personligheter?
Lugna och snälla, men vill man ha en kanin som stormtrivs att vara i famnen i timtal, då är nog en belgisk jätte inte det bästa valet, även om de kan vara väldigt sociala. Av egen erfarenhet kan jag också säga att de kan vara rätt envisa.


Hur mycket jobb innebär det att ha en belgisk jätte, till skillnad från en kanin av minde storlek? Vad är skillnaden?
Den största skillnaden sitter väl i att belgiska jättar äter betydligt mer, och kräver en större bur än kaniner av dvärgras/liten ras.


Andra reflektioner kring detta, andra erfarenheter du har av att äga en belgisk jätte, övriga tankar?
Belgiska jättar lämpar sig inte till hoppning. Deras kropp är stor och klumpig, och benen kan ta stryk av hoppningen. Att hoppa något lågt hinder då och då gör däremot ingen skada.


biggelsframifrnliten.jpg picture by superwoman63
Moonstrike's Biggels


Moonstrike berättar om sina erfarenheter:

När och hur bestämde du dig för att skaffa en belgisk jätte?
En BJ har länge vart en dröm för mig, jag har alltid tyckt att dom är otroligt charmiga. Tanken att skaffa en BJ har funnits länge, men jag hade tänkt vänta tills "efter" Rufsan. Men när jag insåg att hon kan bli ganska gammal och jag nog inte kommer skaffa en BJ-bebis i 18-års åldern så pratade jag med min mamma om vad hon tyckte.. Och så länge jag trodde jag hade tid fick jag skaffa en jätte, och det gjorde jag ;)
Jag velade lite till och från med beslutet dock, speciellt när en "tingad" unge aldrig föddes osv, men tillslut så gick det :) Jag började seriöst fundera på att köpa en BJ i oktober-november 2007 men beslutade mig först helt i januari.


Hur skulle du beskriva din jättes personlighet?
Biggles är snäll, ganska lugn, nyfiken, lite klumpig och "tuff". Han är inte elak, men han inser inte alltid att när han gör samma saker som dom små kaninerna så kan det upplevas lite läskigare pga hans storlek. Han är mysig och gillar att bli klappad, men inte ligga i knä eller liknande. Han är hyffsat orädd men blir lätt skrämd av nya saker. Ibland är han lite envis, man kan t.o.m behöva ha dragkamp med honom om man vill nåt. Han är som en stor bebis helt enkelt :) Dock har han lite revirbeteende i buren, men bara om man vill möblera om eller städa när han fortfarande är i den, honom får man klappa och hålla på med :)


biggelsfrnsidanliten.jpg picture by superwoman63
Moonstrike's Biggels


Hur mycket jobb innebär det att ha en belgisk jätte, till skillnad från en kanin av minde storlek? Vad är skillnaden?
Det är mindre skillnad än vad jag trodde. Det blir självklart mer kiss, bajs, mat och vatten som går åt.. men med en smart burlösning och större skålar så blir det inte mer jobb jämfört med små kaniner. Den störta skillnaden "jobbmässigt" är nog att man måste byta i hagen ganska ofta, det "försvinner" inte ned i marken som det (för det mesta) gör med dom mindre kaninerna.


Andra reflektioner kring detta, andra erfarenheter du har av att äga en belgisk jätte, övriga tankar?
Det är enklare att rasta Biggles i en stor hage (han får va på hela tomten) än i en liten. Man kan tro att han har lätt för att rymma, men han är så stor så han kommer inte igenom på de flesta ställen ;) Och hoppning är inte riktigt hans grej.. När han dessutom har en tillräckligt stor hage så verkar han inte vilja rymma :) Det är enkelt att hålla reda på honom också, eftersom han är så stor så syns han ganska bra. Och när han är i buskar så ser man hur topparna svajar när han går igenom ;) haha
Det är helt enkelt enklare att rasta en Bj än en mindre kanin :P


Hur skulle du säga att det är att ha en belgisk jätte?
Kul ;) Nämen lite mer som att ha en hund.. Det känns som kaninen är lite mer mänsklig för att den inte är så liten också :P Det är faktiskt inte så stor skillnad att ha en liten kanin jämfört med en BJ, allt är bara större :) Dock är det ännu viktigare att lära kaninen att bli hanterad vid tidig ålder.

 

 

Tack för svaren tjejer!

.: Dance like there is no tomorrow :.

 

Läs min blogg - www.hejtina.blogg.se

Anmäl
2008-05-03 20:48 #1 av: Tina-A

Även ni andra med erfarenheter av belgiska jättar får gärna skriva en rad här :)

Även om ni har skräckexempel ;-)

.: Dance like there is no tomorrow :.

 

Läs min blogg - www.hejtina.blogg.se

Anmäl
2008-05-03 21:06 #2 av: Feliciaa

Bra att veta :D
Superbra artikel som vanligt !! :)

Anmäl
2008-05-03 21:09 #3 av: Tina-A

#2: Tack! Det har frågats efter en sån här artikel från flera medlemmar, så nu var det dags :) Eller "tack" säger jag, tack ninnih, elina och moonstrike ^^,

.: Dance like there is no tomorrow :.

 

Läs min blogg - www.hejtina.blogg.se

Anmäl
2008-05-03 21:29 #4 av: emmsaaan

Bra artikel! En BJ måste jag lugnt skaffa i framtiden, ser helt underbara ut ju :)

Anmäl
2008-05-03 21:36 #5 av: BlackTear

Sjukt bra artikel! Jätteintressant och lärofull =)

Anmäl
2008-05-03 21:53 #6 av: Jojsan

Intressant att läsa!

Anmäl
2008-05-04 17:49 #7 av: Ync

ToppenBra (Y)
Jag ska iframtiden skaffa en BJ, <3

Anmäl
2008-05-04 18:11 #9 av: ciss

Jättebra & intressant artikel, roligt gjord!

Anmäl
2008-05-04 18:34 #10 av: Mickis1994

Bra artikel :D

"Och när han är i buskar så ser man hur topparna svajar när han går igenom ;) " asg' xD

Anmäl
2008-05-05 21:55 #11 av: Kristall

En BJ ska jag absolut skaffa någon gång i mitt liv! :D Helt underbar ras, min fd granne/kompis hade bl.a. en vit BJ-hane som var helt underbar till temperamentet, lugn och jättesnäll :)
Vore kul med en lite större kanin, och så är de ju väldigt vackra också :)
Bra artikel btw ^^ :) Vore kul med flera "Att ha en ..."-artiklar :)

Anmäl
2008-05-05 21:57 #12 av: Hanna-

Jättebra och intressant artikel!

Anmäl
2008-05-07 11:06 #13 av: [Quellii]

Toppenläsning :)

Belgisk Jätte är en helt underbar ras, verkligen ^^

Anmäl
2008-05-07 11:42 #14 av: mintooo

Älskar jättarna ! så bra artikel =)

Anmäl
2008-05-07 15:10 #15 av: flisan93

Bra:)

Anmäl
2008-05-07 15:19 #16 av: NinniH

Bra artikel! ^^
Väldigt kul att se hur andra BJ-ägares åsikter och erfarenheter skiljer sig från mina. =)

Kram Ninni
♥•*¨*•.¸¸♥ Chanipet Design & Foto ♥ ¸¸.•*¨*•♥

Anmäl
2008-06-01 15:05 #17 av: destroytheantx

Riktigt bra Artikel!
Blir jättesugen på att köpa en Belgisk jätte själv ;)
Kanske i framtiden? ;D

Anmäl
2008-06-02 09:49 #18 av: PaaatyPalm

Ska lätt fett ha en bj i framtiden :P det har typ varigt min drömras sen jag va typ 10 xD haha, men då skulle jag aldrig klara av o ta hand om en xD. Kanske blir någon innom någon snar framtid (A) xD

Anmäl
2008-06-18 19:57 #19 av: Emma_B

Super bra^^

Anmäl
2008-06-20 15:20 #20 av: Rajamaja

Har en frassehona och efter att ha läst artikeln så får jag känslan av att dessa två raser har mycket gemensamt, de är stora, allt är så "mycket mer" med dessa djur och jag är helkär i den "maffiga" helheten på nåt vis. Och jag kommer snart få en plats över i kaninhuset och funderar starkt på att bygga en ny rejäl bur och sedan köpa en BJ eller en till frasse. hade egntligen ingen aning om vad en större ras skulle innebära först men vet nu att jag är kapabel att ta han om en så stor kanin, så det vore hur spännande som helst med en BJ också Glad

Anmäl
2008-06-20 22:07 #21 av: [Popcorni]

Vad bra och intresant artikel! Glad

Anmäl
2008-06-20 22:39 #22 av: sofijans

Jag ser ingen större skillnad på BJ och frasse, om man sätter upp fridolfs öron ser han exakt ut som en BJ :)

Anmäl
2008-07-07 21:38 #23 av: NinniH

puttar upp denna artikel lite. ^^

Kram Ninni
♥•*¨*•.¸¸♥ Chanipet Design & Foto ♥ ¸¸.•*¨*•♥

Anmäl
2008-07-07 22:13 #24 av: sofijans

VÄNTA NU LITE! det står i artikeln:

"Egentligen så skulle jag ha köpt en hane men jag fann ingen lämplig, så det blev en hona istället."

Men så står det ändå överallt "han".

haha fröken petig:) 

Anmäl
2008-07-07 22:21 #25 av: Feliciaa

Vad använder ni för transportburar till BJ's ? Dem får väl inte plats i vanliga? ;S

Anmäl
2008-07-07 22:27 #26 av: MarHai

#25
Jag brukade trycka in min jätte i en liten petbox med måtten 25x30x30 =)

 

Svar: ja jättar måste ha större transportburar.

/Martina, sajtvärd på kanin.ifokus
Solbackens kaniner
Uppfödning av Holländsk kanin & Japansk kanin

Anmäl
2008-07-07 22:31 #27 av: ciss

#25: Intressant fråga :) Det finns ju Atlas 40 men de är ju RIKTIGT stora ..

Anmäl
2008-07-07 23:18 #28 av: NinniH

#24: Det är för att Elina. skrev att hon letade efter en hane, men det blev en hona.

Där det står han, är det moonstrike som blir intervjuad, och hon har ju en hane. =)

Kram Ninni
♥•*¨*•.¸¸♥ Chanipet Design & Foto ♥ ¸¸.•*¨*•♥

Anmäl
2008-07-07 23:47 #29 av: sofijans

Ahaa, då förstår jag :)

Anmäl
2008-09-06 16:18 #30 av: Kawaiih

Superbra, speccielt för mej som funderar på att skaffa en BJ :D

Anmäl
2008-09-06 17:01 #31 av: Stampelina

Kan man inte ha en liten hundbur som tansportbur åt dem?

Monika Larsson i Hölö, som föder upp holländare, hon har ju även sin BJ Ninni som väger 10 kg.

Ninni var den första BJ jag nånsin träffat, men gud vilket gott intryck hon gjorde på mig. Hon är lugn, trygg i sig själv, helt stabil och jättekelig. Verkligen som en liten lat hund.

Hon kommer när Monica ropar och är helt bedårande.

Jag vill så klart ha en BJ. Nån gång. 

Anmäl
2008-09-06 17:02 #32 av: Stampelina

Bra artikel förresten!

Anmäl
2008-11-13 20:33 #33 av: Tejoos

Bra artikel!

Kan vi inte få en om att äga frasse också...? Glad

Anmäl
2008-11-13 20:48 #34 av: Stampelina

Ja, vill också gärna läsa om Frassar, har Du en frasse Tejoos?

Anmäl
2008-11-13 20:52 #35 av: Stampelina

Ja, det hade Du ju! Gick in på din sida och såg din maffiga Frasse, f-n vad fina de är också! Vad heter hans färg? Finaste frassen jag sett tror jag!

Anmäl
2008-11-13 20:53 #36 av: Stampelina

Är det chinchilla?

Anmäl
2008-11-13 20:57 #37 av: Jojsan

Jag skulle också vilja läsa en artikel om att ha en frasse! :)

Anmäl
2008-11-14 11:56 #38 av: Tejoos

#36 Yes! Diezel är chinchilla och hans bror Texas är viltsvart -mina älsklingar!

Anmäl
2008-11-14 12:03 #39 av: Stampelina

Satt uppe till två inatt... Hade googlat Fransk vädur och läste allt jag kom över. De är ju så fina de med. Gillar verkligen när de är så där maffiga! En del uppfödare lämnar ju kelgaranti, så de måste ju vara världens bästa familjekanin eller vad tycker Du?

Anmäl
2008-11-14 12:26 #40 av: Tina-A

#33: Er önskan är vår lag ^^

.: Dance like there is no tomorrow :.

 

Läs min blogg - www.hejtina.blogg.se

Anmäl
2008-11-14 13:00 #41 av: Tejoos

#39 Absolut värrldens underbaraste ras enligt mig. Har pm:at dig så vi inte förstör jättetråden med reklam för en konkurrent... Tungan ute

Anmäl
2008-11-16 18:05 #42 av: Fyzaliz

Känner att jag bara måste peta in lite (mycket!) info om min underbara jätte, och om hur jag fick honom. Bilden är från när han var åtta veckor ungefär, inte världens bästa direkt men ni får ju en hum iaf... Titta på Biggles uppe i artikeln, då vet ni precis, de är grymt lika.

Det var i somras som jag läste just den här artiklen och blev helt kär i rasen. Mamma trodde nog att det bara var en idé jag hade fått, det här med en jätte, men nej då. Jag letade på blocket, och hittade till slut en kull med vita jättehanar. Det var egentligen inte vad jag ville ha, sökte efter en kanin som var i samma färg som Biggles, som fanns med i artikeln. Men jag ringde på annonsen med de tre månader gamla hanarna. Det visade sig att säljaren även hade en kull på sex veckor, där det både fanns svarta, vita och "harfärgade", vilket jag gissade var viltgrå. Så jag tingade en viltgrå hane, precis som Biggles är. Tänkte ta hem honom en söndag, då vi skulle vara borta hela lördagen före, men så blev det inte. På fredagen ringde nämligen ägaren och sa att hon skulle ta med hela kullen till en marknad nästa dag, så ville jag välja själv fick jag hämta honom idag. Så det gjorde jag, en liten ljusbrun tufsig sak som var bra mycket mindre än mina dvärgkorsningar därhemma. han var jättesöt, men jätteskygg. Det gick knappt att klappa honom. Men, när jag kom hem söndagen efter, så hade det gått över och han var världens mysigaste. Jag belv faktiskt positivt överaskad, för han var och är fortfarande en jättesnäll, ja just snäll, det finns inget bättre ord för att beskriva honom, och go. Men han växte i rasnade fart. Jag fick problem med att lyfta ut honom ur buren och började undra om alla de människor som påstod att en BJ inte är något för 10-åringar hade rätt. Men det fixade sig och nu får jag i princip alltid ut honom, dock nafsar han lite, men det håller jag på att vänja honom av med, och det går rätt bra. Tycker att han är världens finaste, och jag har aldrig, gör inte och kommer aldrig ångra mitt beslut: en Belgisk jätte.

Anmäl
2008-11-16 18:14 #43 av: moonsi

Glad42 härlig berättelse

Anmäl
2008-12-04 17:51 #44 av: Olofsberg

Halloj!!!

Super duper bra artikel. Du har fått mitt intresse till stora kaniner att bli större än någon sin!

Jag har 10 marsvin hemma, om jag skulle köpa en Belgisk Jätte eller någon annan ras som är stor vid så tidig ålder som möjligt tor ni att det skulle gå att ha den till sammans med mina marsvins honor då? Om den får växa upp hos marsvins honorna, så den lär sig att acceptera dem? Jag kommer att göra ett ställe där marsvinen kan komma in men inte kaninen, så att marsvinen får vara ifred om det behövs.  

Jag har alltid älskat stora djur, och har alltid önskat mig en stor kanin sedan frösta gången jag var hos en uppfödare av Belgisk Jätte och Fransk Vädur.

Anmäl
2008-12-04 18:12 #45 av: NinniH

#44: Jag skulle iaf aldrig tordas det.
Belgiska jättar kräver en väldigt stor bur och blir som sagt väldigt stora.
Även om inte jätten menar det, så kan den skada marsvinen ordentligt.
Den kan bli skrämd av någonting och stampar då till, eller rusar iväg och ska gömma sig.
Inte säkert att marsvinen hinner gömma sig/komma undan då.
Är så fallet kan situationen sluta väldans olyckligt.
Så ska du skaffa en jätte, låt den bo i en egen bur.
Det är min åsikt. =)

Kram Ninni
♥•*¨*•.¸¸♥ Chanipet Design & Foto ♥ ¸¸.•*¨*•♥

Anmäl
2012-03-30 13:51 #46 av: bambiiii

Vilken bra artikel! vet att den är gammal men har någa frågor!

är det någon här som är ute med sin BJ på promenad på  trotoaren tx! går de eller sitter de bara stilla? följer de efter en eller?

Anmäl
2012-03-30 14:26 #47 av: MaxL

#46 Du får nog räkna med att kaninen kommer hoppa dit den tycker :P ingen följes djur som hundar :)

Anmäl
2012-03-30 14:43 #48 av: bambiiii

47# beror helt enklet på, min hollis går dit jag vill ibland inte! beror på, är han trött går han dit han vill är han på "bra" humör så kommer han där jag går! :D

Anmäl
2013-05-04 16:59 #49 av: olibera

hej! det var superbra info! nu skulle jag själv vilja berätta om min BJ. jag har haft en belgisk jätte men ska snart skaffa en till ( nån som har ett bra förslag på sida?). ajja, jag skaffade hon när jag var 6år men hon dog när jag var 12 år (för ett år sedan). hon var inderbar hon hade superhärligt temperament och var sjukt snäll och gullig. hon var min lilla hund. hon var så snäll så om man ropade på hon så kom hon! så det var allt jag ville säga!:)

Anmäl
2013-05-04 18:22 #50 av: Beatrice_Love_Kaniner

är inte BJ: ar typ som dvärgvädurar fast större? Lipar

Anmäl
2013-05-04 18:42 #51 av: [hästtösen]

#50: Nej, du har nog misstagit med den Franska väduren som också är en jätteras. Jag tycker de är lite piggare än Dvärgvädurer. Har flera Belgiska jättekaniner och alla är rätt så pigga, men ändå snälla och lugna. 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.