Övrigt

Att resa med kanin

2008-06-24 13:51 #0 av: Tina-A

Hur gör man när man ska resa med sin kanin? Kostar det något att ha med den på bussen? Får kaninen åka tåg? I den här artikeln kan du läsa om hur det är att resa kollektivt med sin kanin i olika delar av Sverige.

 

SL - Stockholms lokaltrafik

Hundar och andra mindre sällskapsdjur får medföras avgiftsfritt i SL-trafiken. Djuren måste vara kopplade eller förvaras i väska eller bur och ska hållas under uppsikt. När det gäller djur i koppel, finns begränsningen att endast två får medföras av en resenär.

Av hänsyn till allergiker finns regler om var i bussen eller på tåget man får sitta om man har med sig pälsdjur. På bussen ska man sitta långt bak. På de moderna tunnelbanetågen är pälsdjur tillåtna i mittsektionen på varje vagn och när det gäller de äldre tågen får man sitta i de vagnar där en dekal med en hund vid dörrarna visar att djur är tillåtna i den vagnen. Det sistnämnda gäller även för pendeltågen.

SL har egentligen inga regler för vilka djur man får ta med sig, så länge de är att betrakta som sällskapsdjur och antingen är kopplade eller förvaras i bur, väska eller liknande och hålls under uppsikt så att de inte besvärar eller skrämmer andra resenärer.

Tänk på att det finns människor som har fobier mot vissa typer av djur, till exempel fåglar eller kräldjur, så ta så stor hänsyn som möjligt när du och ditt djur är ute och reser.  I tveksamma fall är det föraren, konduktören eller spärrvakten som avgör om det är lämpligt att ett djur får följa med eller inte.

 

 

Västtrafik

Resenär får inte medföra giftiga djur eller djur som kan vålla obehag. Pälsdjur skall placeras längst bak i spårvagn eller buss, och vid sammankopplade
spårvagnar, i vagnen längst bak. Ledarhund och signalhund får vistas i främre delen av spårvagn och buss. På fartyg skall pälsdjur resa på styrbords (höger) sida i salongen eller utomhus på däck. Djur får inte placeras på sittplatser.

Resenär som medför hund skall hålla hunden kopplad. I varje tåg, spårvagn eller buss får högst en hund färdas, såvida inte annat medges för visst tåg, spårvagn eller buss. Två hundar får dock medföras av en och samma resenär. I vissa tåg, spårvagnar och bussar kan förbud mot medförande av hundar råda.

Ansvar
Resenär skall ha uppsikt över medfört bagage, barnvagn, djur eller liknande. Trafikföretaget ansvarar inte för skador på eller stöld av bagage, liksom inte heller för skador som bagaget åsamkar färdmedlet, medresenär eller medresenärs bagage.

 

Länstrafiken västerbotten

Mindre djur i emballage (korg eller låda) samt ledarhund som förs av synskadad, får av resenär tas med utan avgift. För övriga djur betalas barnbiljett för resan. För djur tillåts endast kontantbiljett.

Djur skall färdas på golvet. Mindre djur i emballage får placeras på ledig sittplats, på skyddande underlag. Resenär har alltid företräde till sittplats.

Resenär med pälsdjur skall gå ombord i bussen genom mittdörren, där sådan finns, så att pälsdjuret endast vistas i bakre eller övre delen av fordonet.

 

Länstrafiken norrbotten

Många resenärer får allergiska besvär av pälsdjur. Sällskapsdjur ska därför förvaras i egen korg, bur eller annat godkänt emballage som ofta placeras i bussens bagageutrymme.

Bussföraren kan ge tillåtelse att djuret får färdas tillsammans med resenären, om det kan ske utan olägenhet för övriga passagerare. Normalt anvisas passagerare med djur till den bakre delen av bussen.

För djur som åker i bussens passagerarutrymme uttas barnavgift (halva ordinarie biljettpriset). Ledarhund åker alltid gratis.

 

 

Östgötatrafiken

För hund eller annat djur betalas kontant- eller rabattpris för ungdom. Djur som bärs i bur eller väska åker kostnadsfritt, likaså ledar-/servicehund som tas med av synskadad/ funktionshindrad. Av hänsyn till allergiker ska pälsdjur åka i fordonets bakre del. Vid resa med tåg får pälsdjur endast medföras på särskilt markerade platser. Dessa bestämmelser gäller inte ledarhund som tas med av synskadad eller servicehund som tas med av funktionshindrad.

 

Skånetrafiken

Ledarhund samt service- och signalhund får medföras utan kostnad. Hund, katt eller annat mindre husdjur, som kan medtagas utan olägenhet för medresande, får medföras kostnadsfritt.

Vid resa över Öresund får mindre husdjur som transporteras i lämplig bur/väska medtagas kostnadsfritt. För större hundar betalas barnavgift. Högst en betalande hund per betalande passagerare får medföras Särskilda bestämmelser gäller för införsel av djur. Vidare upplysning kan fås på www.sjv.se

Resenär med hund eller annat djur ansvarar för djuret, och riskerar att bli avvisad om djuret stör medresande eller ombordpersonal.

Pälsdjur skall färdas i därtill avsett och särskilt markerat utrymme i fordonet alternativt enligt personalens anvisningar.

 

SJ - Statens järnvägar

På våra dagtåg kan du ta med dig upp till två sällskapsdjur utan extra kostnad. Det enda du behöver tänka på är att boka sittplats i avdelningen "Djur tillåtet". Vill du ta med ytterligare djur betalar du 102 kronor per djur. Det går även att få en egen reservation för ditt sällskapsdjur genom att köpa en ungdomsbiljett.

Ska du resa med nattåg kan du ta med dig husdjur i sittvagnen. Även då bokar du sittplats i avdelningen "Djur tillåtet".

 

 

Swebus express

Det är ej tillåtet att ta med sällskapsdjur på våra bussar. Undantaget är arbetshundar för synskadade.

 

Flygplan

Mindre djur, så som kaniner, får inte tas med på flygplan. 

 

 

.: Dance like there is no tomorrow :.

 

Läs min blogg - www.hejtina.blogg.se

Anmäl
2008-06-24 13:53 #1 av: thexclub

super tina! =)

 

Anmäl
2008-06-25 14:35 #2 av: Tina-A

Jag blev väldigt förvånad över att det faktiskt kostar pengar på vissa ställen i sverige för djur att åka kollektivt!

 

.: Dance like there is no tomorrow :.

 

Läs min blogg - www.hejtina.blogg.se

Anmäl
2008-06-25 14:44 #3 av: Michiis

bra skrivit :)

Anmäl
2008-06-25 14:45 #4 av: [Zoie]

Jättebra Tina! :)

Anmäl
2008-06-25 14:48 #5 av: [Wera]

Min mamma reste med sin dvärgvädurs hane (innan jag fanns) till Spanien, jätte många bara glodde XO Hehe... Men han blev sjuk i Spanien och veterinärer i Spanien finns inte för kaniner (iaf. inte då) se de kunde inte undersöka kaninen så den dog, så det är ju dåligt att det inte finns veterinärer till alla djur i länderna.

Anmäl
2008-06-25 14:48 #6 av: galaxens

jättebra!!

Anmäl
2008-06-25 14:51 #7 av: Hanna-

Jättebra artikel Tina :)

Anmäl
2008-06-25 15:50 #8 av: Veero

Bra skrivet  :) Jag har åkt med kaniner och marsvin i bussen flera ggr XD En gång kissade marsvinent ner sätet genom kartongen O.o fats det vet inget så tyst om det =)

Anmäl
2008-06-25 15:55 #9 av: RobiaS

Bra.:)

 

Anmäl
2008-06-25 17:04 #10 av: DodeN

Tycker det är skit av vissa bolag att inte tänka igenom sina regler. För dem flesta så fungerar det, men för mig som sitter i rullstol så funkar det inte. Jag kan sällan sitta längst bak i en buss eller spårvagn, är oftast längst fram det finns plats.

 Swebuss hade ok för transport av djur förut men slutade med det, så nu kan jag inte åka längre sträckor med mina djur utan att ha tillgång till egen bil. Hyrd bil fungerar inte för där får man ite ha djur.

 I tåg så har dem en speciell vagn för personer som sitter i rullstol, men det är långt ifrån vagnen där man får ha djur, och jag skulle aldrig få för mig att lämna djuret med någon okänd i en vagn långt bort.

 Tycker det är synd att man inte tänker på dessa saker, men på bussarna här är det inga problem, jag får ha kaninen i knät längst fram ändå.

 Förstår ju tanken för allergiker men ändå...

Anmäl
2008-06-25 17:19 #11 av: Lans

Bra artikel (:

#2 Vars kostar det pengar? 

Anmäl
2008-06-25 17:32 #12 av: Tina-A

#11: Länstrafiken, östgötatrafiken och för stora hunden vissa sträckor med

skåntrafiken verkar det som.

.: Dance like there is no tomorrow :.

 

Läs min blogg - www.hejtina.blogg.se

Anmäl
2008-06-25 17:35 #13 av: aliciia

det med västtrafik, då ska man ta hunden / djuret fram i bussen, det står en skylt i dom bussarna vi har ^^

Anmäl
2008-06-25 17:48 #14 av: J-Parnebo

Vilken bra artikel! ^^

Medarbetare på hästhoppning.ifokus

Anmäl
2008-06-25 19:33 #15 av: Tina-lin

Fast en del flybolag får man ta med kaniner på, det varierar vilket bolag man åker med.
Jag åkte själv till Kristianstad- sthlm och tvärtom förut och då hade jag med mig min dåvarande kanin. Den fick sitta på golvet framför mig, kostade 150:- kronor extra.

Anmäl
2008-06-25 19:57 #16 av: [Niike]

Bra & intressant artikel! =)

Anmäl
2008-06-25 20:41 #17 av: Frida

#13 Bakåt i bussen/spårvagnen är det =)

Hade en arbetskollega som inte fick ta med sin kanin på flyget för att "den kunde rymma och börja bita på kablar." Fundersam

Värdinna på Fantasy
Medarbetare på World of Warcraft

Anmäl
2008-06-25 21:05 #18 av: Miiah

toppen artikel! :)

Anmäl
2008-06-26 01:05 #19 av: Tina-A

#17: Precis, det är typ därför dom inte får följa med.. Konstigt :/

 

.: Dance like there is no tomorrow :.

 

Läs min blogg - www.hejtina.blogg.se

Anmäl
2008-06-26 01:10 #20 av: Tina-lin

#19 Fast de får det, kanske inte på alla flygbolag men många. Men man måste ha dem i liten transportbur eller väska, samma sak om man har en liten hund med sig under 3-4 kilo då ska den vara i väska eller bur och få plats vid ens fötter. Det är så smidigt att flyga med kanin, om man inte har mer än en dvs..

Anmäl
2008-06-26 01:25 #21 av: Tina-A

#20: Jag har inte hört om något flygbolag där det är tillåtet, så det är nog snarare mer ovanligt än vanligt. Om inte annat tror jag att det väldigt nyligen blev "förbjudet" med smådjur på flygplan. Fast finns kanske några som säger som är okej.

Det är för risken, som #17 skrev, att de ska smita och på något sätt bita på någon kabel så att planet går sönder och eller kraschar typ.

 

.: Dance like there is no tomorrow :.

 

Läs min blogg - www.hejtina.blogg.se

Anmäl
2008-06-26 15:24 #22 av: Tina-lin

#21 Jag har åkt med flyways och vet folk som så sent som i början på året åkt med kaniner med dem. Jag har åkt med ett annat flygbolag också, minns inge namnet...

Bara tidigt i våras ringde en köpare ifrån Luleå (eller någonstans där..) som ville ha en unge, hon kunde ta med den på flyget sa hon det hade hon kollat upp (dock blev det aldrig någon då mina var tingade..).

Fast det kanske är en lag som trädde i kraft bara för några månader sedan? Dumt i så fall för de som tillåter det har ju som "regel" att kaninerna ska sitta i bur under hela resan och då kan de ju inte bita på kablar....

Anmäl
2008-06-26 15:32 #23 av: [Wera]

;O Det har aldrig kostat extra att resa med kanin för mig ;S Har åkt Falun-Edsbyn men kanin OCH bur med buss. Kostade inte extra, salpp betala hem för jag hade biljetten som jag hade när jag åkte ner dessutom.

Har åkt många gånger kortare sträckor med kanin (15-30 min) utan att betala extra heller.

Anmäl
2008-06-26 15:37 #24 av: NinniH

#23: Men Dalatrafik tar inte betalt för djur i transportbur/bur.
Inte heller för hundar under 40cm i manke.
Över, så får man betala barntaxa.

Kram Ninni, medarbetare på Bullhundar.ifokus
♥•*¨*•.¸¸♥ Chanipet Design & Foto ♥ ¸¸.•*¨*•♥

Anmäl
2008-06-26 15:40 #25 av: [Wera]

#24 Men i inlägg #15 skriver hon att hon fick betala 150:- för att åka med sin dåvarande kanin?

Anmäl
2008-06-26 16:09 #26 av: sofijans
Jag och några kompisar hade köpt två råttor i luleå :) då vi skulle åka hem så satt vi dom i en kartong och satt oss högst upp längst bak, då busschauffören kom och frågade oss vad det var så sa vi att det var ett paket för att typ en av oss fyllde år idag. :) hahahaha
Anmäl
2008-06-26 16:21 #27 av: NinniH

#25: Ja, men hon åkte ju inte med dalatrafik. =P
Dalatrafik går ju enbart i Dalarna.
Hon åkte ju dessutom flyg, om jag inte fattade det fel.

Kram Ninni, medarbetare på Bullhundar.ifokus
♥•*¨*•.¸¸♥ Chanipet Design & Foto ♥ ¸¸.•*¨*•♥

Anmäl
2008-06-26 18:12 #28 av: Frida

#19 Jag förstår hur de tänker men den som ändå bemödar sig med att släpa med sin kanin på ett flygplan lär ju knappast ha kaninen i en papplåda eller släppa ut den ur buren. Fast å andra sidan finns det en väldans massa folk som inte vet va de sysslar med så chansen för "rymmning" finns nog ändå.

Värdinna på Fantasy
Medarbetare på World of Warcraft

Anmäl
2008-07-12 16:31 #29 av: Fnyan

Bra skrivet! :D va precis tvungen å veta om man fick ta med kaniner på bussen i norrbotten så denna tråd va då perfekt! :D

Anmäl
2008-07-12 17:12 #30 av: Clariiz

Jätte bra! :)
Tyvärr suger jag på geografi och har ingen aning om vilken av de där som gäller för mig ;D

Anmäl
2008-07-13 10:33 #31 av: aliciia
(#15)

då stoppar man transportväskan i en bag, åså under resan så öppnar man dradkedjan ;D , det ör nog smartast att ha typ n Atlas Open etc. isf :P
Anmäl
2008-07-13 12:26 #32 av: Tina-lin

#31 Vad menar du?
Jag hade min i en transportbur med gallertak, men jag öppnade inte den under resan.

Anmäl
2008-07-13 12:47 #33 av: Futurity

Riktigt bra tråd!

Anmäl
2009-04-18 13:06 #34 av: Kiwanu

Härligt ! :D

Nu vet jag det ! :D

Anmäl
2010-02-17 15:18 #35 av: Valkyrie

får man inte åka flyg med kanin? :/

Anmäl
2010-02-17 15:21 #36 av: Valkyrie

är det stressigt för kaninen att åka flyg? :/

Anmäl
2012-03-01 10:48 #37 av: rockmonster

Jag vet de som har flygit med kanin, dock är det mycket bestämmelser så som att de ska ha godkänd transportbur för flyg, vara chipmärkta osv. Jag vet inte om det är olika regler för olika länder/flygbolag.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.