Raser

Att ha en teddydvärgvädur

2008-07-14 22:46 #0 av: Tina-A

Teddydvärgväduren har snabbt ökat i popularitet men är ännu ingen godkänd ras. Här kan du läsa om 3 teddydvärgvädursägare som berättar om sina erfarenheter kring rasen.

Här kan du läsa om när matilds, Kvirrz, och ciss berättar om deras teddydvärgvädurar. Är du intresserad av teddydvärgväduren som ras kan du läsa mer om teddydvärgvädur i den här artikeln.
Som vanligt är det copyright på alla bilder.

 

Matilds berättar om sina erfarenheter:

När och hur bestämde du dig för att skaffa en teddydvärgvädur?
Jag hade tjatat på mina föräldrar väldigt länge, och tillslut gick de med på att jag fick skaffa en till kanin. Våren 07 började jag leta. Eftersom jag redan hade en teddylöwen korsning tyckte min mamma att jag skulle skaffa en liknande och tanken var att jag skulle köpa en madagaskar lejonhuvad hona med stamtavla från fantasyas. Men det blev ingenting av det, så jag letade vidare. Jag hade varit inne på Amandas hemsida så många gånger. Mest för att titta och dreggla. Men nu hittade jag två kaniner som jag visste att jag skulle ha. Och jag fick ju denna gång. I mitten på juli 2007 flyttade en liten brun fluffis hem till mig. Hon fick plats i mina händer och var obeskrivligt mjuk! Jag var helt förälskad.

Hur skulle du beskriva din teddydvärgvädurs personlighet?
Jag har just nu två stycken, mycket olika, teddyvädurar. Myran är min ögonsten. Hon är, vad man brukar kalla en enmanskanin. Hon är väldigt fäst vid mig och är inte så mycket för andra människor. Men hon har aldrig visat aggresivitet mot någon. Bara det att hon är väldigt "mammig" och visar mig väldigt mycket kärlek. Hon är även ett riktigt matvrak. Hon äter det mesta, och blir alldeles tokig när hon ska få mat.

Mio å andra sidan, min andra kanin, är mycket lugn och försiktig. Lite blyg är han också, men även han extremt social och härlig! Klättrar nästan på gallret när man kommer. Totalt orädd för människor. Man kan vända på honom hur som helst och han bara hänger där och ser ganska nöjd ut.

Vad kräver en teddydvärgvädur för pälsvård, jämfört mot en normalpälsad kanin?
Beror på pälsvkvalité, men de behöver ju borstning såklart. Jag försöker borsta mina kaniner varje dag. Oftast så får de tovor om jag åker bort någonstans, annars är de helt tovfria.

Har du upplevt några problem med att de har så mycket päls? T.ex att det fastnar mycket saker i pälsen eller att kaninen besväras av pälsen?
Det är klart det fastnat saker i pälsen. Främst kutterspån och annat smått. Inga stora grenar eller så direkt. De besväras inte av pälsen.

Övriga tankar och reflektioner om rasen, om att äga en teddydvärgvädur?
Jag är somsagt helt förälskad i rasen. Jag känner liksom att det är "min ras", för de är helt fantastiska! Totalt orädda och kolugna i alla lägen. Och gillar man mycket päls och är beredd på pälsvården tycker jag inte att man ska tveka en sekund. För det är värt varje minut av borstning!

 

 

Kvirrz berättar om sina erfarenheter:

När och hur bestämde du dig för att skaffa en teddydvärgvädur?
För lite mer än 1 år sen lärde jag känna Louise som har Tussilagons kaningård, hon hade en planerad kull mellan två av sina teddyvädurar och jag bestämde mig för att skriva upp mig på kölistan. Sen födde Snövit sin kull och när det var dags att välja unge så stod mitt val mellan två honor. Jag, min ena syster och min mamma åkte hem till Louise för att jag skulle göra valet mellan dom, men det hela slutade med att jag kunde helt enkelt inte välja och slutligen fick de båda flytta hem till mig, Tussilagon Plimpy och Tussilagons Phoenix, mina små guldklimpar. 

Hur skulle du beskriva din teddydvärgvädurs personlighet?
Mina teddysar är otroligt härliga små individer, de är sociala och vill vara med och är alltid lätta att handskas med. Många som träffar dom blir paffa över hur lugna de är och fastnar för deras charmiga uppsyn och härliga temperament. Plimpy är den som gärna bara ligger utsträck i knät och kan ligga och mysa i timmar, Fiffi har lite mer fart och vill gärna utforska och skutta runt på en när man myser men efter en stund sjunker hon ner i knät och njuter.

Vad kräver en teddydvärgvädur för pälsvård, jämfört mot en normalpälsad kanin?
Eftersom att det finns olika pälskvalitéer ännu så kan det variera ganska kraftigt, vissa behöver mer pälsvård än andra. Men att vid något tillfälle borsta igenom dom är viktigt, mina två har relativt lättskött päls så jag måste inte borsta dom varje dag men i alla fall ett par gånger i veckan. Men om du inte har ork med pälsvård så är detta ingen ras för dig.

Har du upplevt några problem med att de har så mycket päls? T.ex att det fastnar mycket saker i pälsen eller att kaninen besväras av pälsen?
Ibland fastnar det smågrenar från backen när de är ute i hagarna och leker, men det är inga problem att bara plocka bort efteråt. Men att de skulle besväras, nej det gör dom inte.

Övriga tankar och reflektioner om rasen, om att äga en teddydvärgvädur?
Jag är helt kär i denna ras, jag tycker att dom är helt perfekta, lugna och mysiga när man håller på med dom men fart och bus när de skuttar i hagen.
Jag älskar pälsen och tycker inte att pälsvården är några problem över huvud taget, vem har inte tid för lite extra mys med sin älskling?

Om du känner att du har tid och ork med lite mer päls, då rekommenderar jag denna ras starkt!

             Plimpy

 

Ciss berättar om sina erfarenheter:

När och hur bestämde du dig för att skaffa en teddydvärgvädur?
Hösten 2007 hade jag två kaniner och bestämde mig för att skaffa en tredje. Jag funderade i några månader på ras, burplats, tid, pengar osv, allt skulle stämma! Mina föräldrar gav med sig och jag velade mellan teddyvädur och holländare, men den ras som passade mig bäst var teddyväduren så det fick bli en sådan och jag kommer aldrig ångra att jag valde som jag valde! Jag ställde mig på en kölista hos Frihetens och efter ungefär nio månader åkte jag 80 mil och hämtade Cotton Candy

Hur skulle du beskriva din teddydvärgvädurs personlighet?
Jag har haft en kull, fyra foderkaniner och fyra kaniner som bott här permanent och jag kan bara säga att ingen är om Candy. Hon är helt olik de andra kaninerna, hon är ganska obrydd. Inte rädd för något, släpper man ned henne på ett ställe där hon aldrig varit förrut skuttar hon bara omkring medans de andra kaninerna tvekar. Hon vill alltid vara med familjen och är otroligt social! Många som träffar henne blir förvånade över hennes härliga temperament och att hon är så fantastiskt SNÄLL helt enkelt.

Vad kräver en teddydvärgvädur för pälsvård, jämfört mot en normalpälsad kanin?
Jag har 2 fuchsar, en vuxen och en unge, så jag visste hur det var med pälsvården, även om fuchsarna kräver långt ifrån lika mycket pälsvård som teddyväduren. Jag borstar Candy varje dag oavsett om pälsen är ren från tovor eller inte. Jag tror att det är bäst att borsta i förebyggande syfte också även om kaninen inte har några tovor. 
 
Har du upplevt några problem med att de har så mycket päls? T.ex att det fastnar mycket saker i pälsen eller att kaninen besväras av pälsen?
Candy är väldigt välpälsad och har rosett i luggen på dagen. Jag har inte klippt henne då hon har väldigt bra pälskvalité och inte blir speciellt varm, snarare stänger pälsen ute värmen. Jämfört med mina andra kaniner som ligger i skuggan hela tiden varma dagar, skuttar Candy omkring och bryr sig inte så mycket.

Det fastnar inte speciellt mycket i hennes päls, hon har toa-lätt i hela hennes bur och det går jättebra. När hon skuttar på väldigt torrt, gulnat gräs så kan det fastna lite men annars så är det inga problem. Hon besväras inte av pälsen.

 

 

 

 

.: Dance like there is no tomorrow :.

 

Läs min blogg - www.hejtina.blogg.se

Anmäl
2008-08-08 00:59 #6 av: [Wera]

:) Bra och rolig artikel Tina-A ! :D Sö söta alla kaninerna är. Har själv 2 teddyvädurar hemma och en lejonhuvadvädur samt en korthårig dvärgvädur, min korthåriga kräver ingen päls vård, min lejonhuvade dvv krävde mkt den första månaden (mest vid rumpan) och mina teddyvädurar nu har aldrig fått tovor ännu, och jag har haft dom en vecka... båda har olik päls kvalite, Mumin har tjock och tät, medan My har mer luftig typ :)

Anmäl
2008-08-08 01:02 #7 av: [Caaassie]

Jätteintressant läsning! :) Kan också säga som teddydvärgvädur ägare att jag aldrig har stött på en mer underbar ras!

Anmäl
2008-08-08 01:17 #8 av: [Niike]

Väldigt intressant och rolig läsning! Fina lurvbollar ni har tjejer =)

Anmäl
2008-08-08 12:10 #9 av: [Niike]

putt

Anmäl
2008-08-09 14:12 #11 av: [Wera]

Puttar upp den här tråden :) Kan ju säga att Calle och Camro (som Vero har lånat) blev mkt piggare och rörde sig mera när vi klippte dom XP

Anmäl
2008-08-10 20:29 #12 av: Christinen

Härlig läsning!

Anmäl
2008-08-10 20:34 #13 av: MajaaR

Jag vill också ha en teddydvärgvädur XD!

Anmäl
2008-08-10 20:50 #14 av: Alfh

Nu blir man ju bara lite sugen på en liten lurvtuss!

Liten fråga bara: Mina kaniner bor ute på sommaren, i en "trekantsbur", och i ett stall på vintern. Kan man ha en teddyvädur ute på sommaren, ellr blir pälsen jättetovig då? :)

Anmäl
2008-08-10 20:52 #15 av: [Niike]

#14 ja det kan man :) så länge du borstar går det ju bra.

Anmäl
2008-08-10 21:02 #16 av: Alfh

#15 Okej, tack.:)

Anmäl
2008-08-10 21:10 #17 av: Kristall

Hmm, varför postades inte min kommentar? :P
Men i alla fall, tack för en bra artikel om dessa underbarisar till kaniner. ;D

Anmäl
2008-08-11 01:38 #18 av: Creation

Om de får stora tovor, är det bara att borsta och borsta och borsta, eller kan man bara klippa pälsen då?

Kunde inte så mycket om tdvv innan jag läste de här två artiklarna (riktigt informativa var de!). Men det fanns en sak som inte stod ordagrant, som jag bara måste få bekräftad. ^^'
Pälsen på teddydvärgvädurar växer alltså inte som på marsvin; hela livet?
Det är något jag alltid trott bara för att jag är så van vid långhåriga marsvin(se min ena sötnos, Cinnober, på bilden <3). :p

/Louise - Medarbetare på marsvin.ifokus.

Anmäl
2008-08-11 01:41 #19 av: [Niike]

#18 Man kan klippa pälsen. Men var vääldigt försiktig, för huden är väldigt tunn och hänger gärna med ut en bit när man drar lite i tovan för att kunna klippa så nära som möjligt. Skulle vara väldigt lätt att klippa lite i skinnet, vilket nog inte är allt för skönt.
Pälsen stannar vid en viss längd som på korthåriga kaniner, fast långhåriga får längre då :)

Anmäl
2008-08-11 12:17 #20 av: Lans

Intressant artikel (: Blir ju lite sugen på en sån efter att ha träffat Candy (;  "Synd" att jag redan har en miljon kaniner.

Anmäl
2008-08-11 12:26 #21 av: Kristall

#18 - Oj, vad söt! :)

Anmäl
2008-08-11 16:25 #22 av: ciss

#20 Äh, en mer eller mindre spelar ingen roll ju! En miljon kaniner eller en miljon + 1 kanin ..

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.