Raser

Att ha en belgisk hare

2008-10-21 03:40 #0 av: thexclub

Här berättar Salladshataren och Henni-chan om hur det är att äga en belgisk hare. Du kan läsa mer om Belgisk hare här . Som vanligt är det copyright på alla bilder. Salladshataren berättar När och hur bestämde du dig för att skaffa belgisk hare? Det var några år sen, hade…

Här berättar Salladshataren och Henni-chan om hur det är att äga en belgisk hare. Du kan läsa mer om Belgisk hare här.
Som vanligt är det copyright på alla bilder.

Salladshataren berättar

När och hur bestämde du dig för att skaffa belgisk hare?
Det var några år sen, hade lånat någon smådjursbok för ett projekt i skolan. Där stod det om massa olika kaninraser, bl.a Belgisk hare. Det var kärlek vid första ögonkastet! Sen gick det något år, och övertalade föräldrarna om att skaffa en kanin till. Bestämde mig då för en belgisk hare då. Sen pratade jag med en kompis, som letade upp belgisk hare-uppfödare till mig. Köpte min hare ifrån Hennie Palm.

belgisk hare.JPG

Salladshatarens hare

Hur skulle du beskriva din hares personlighet?
Väldigt social, trevlig och energisk kanin. Bara synd att belgisk harhonor har fått sånt dåligt rykte för de ska vara så aggressiva. Eris har aldrig attackerat mig i buren eller oprovocerat. Sen gillar hon sitta i knäet och mysa en stund, sen vill hon iväg och utforska. Hon gör alltid glädjeskutt när hon är i rasthagen, full med liv och glädje.

Är det någon märkbar skillnad i temperament och personlighet hon en belgisk hare till skillnad från en tex dvärgvädur, som är en vanlig och populär ras?
Ja, oerhört stor skillnad. Harar är mer energi i och mycket aktiva, det är ju ingen direkt kanin som man kan mysa under längre stund. Fast det beror förstås också på individen med. Eris kommer gärna fram till en och ska klättra, lukta och undersöka. Sen är dem väldigt nyfikna av sig, Eris springer efter min hund när hon är i komposthagen.

Tycker du att en belgisk hare är en lämplig ras om man är helt ny på kaniner? Varför/Varför inte?
Nej, belgisk hare bör inte rekommenderas till nybörjare. Med tanke på storleken, tempramentet och de är så pass energiska. Man kan få rejäla rivsår om man inte är försiktig vid hantering. Dessutom bör man tänka en gång extra innan man skaffar en belgisk hare, de är väldigt spralliga av sig.

Övriga tankar och reflektioner om rasen, om att äga en belgisk hare?
Belgiska harar är underbara kaniner om man köper ifrån en bra och seriös uppfödare! Då menar jag uppfödare som avlar på kaniner med bra lynne och har känd stam. Synd att de är så ovanliga nere i Skåne. Har hört att de är perfekta till hoppning, har testat lite med Eris och det går jättebra. Känner mig otroligt stolt över att äga en belgisk hare. Sveriges finaste kanin är ju en belgisk hare trots allt.

 belgisk hare2.jpg

Henni-chans hare

Henni-chan berättar:
När och hur bestämde du dig för att skaffa en belgisk hare?
Såg min första hona i en tillsalu-bur på utställning, visste att jag inte hade plats för en till men närmade mig buren och kikade in på kaninen. Ett riktigt magnifikt djur måste jag tillägga! Aldrig hade jag sett en sånn skönhet. Tillbaka till saken, när jag sett in i hennes mörka och stora ögon var jag såld! Sen var det bara att övertala pappa. Men det var lätt fixat, Fagra la på charmen och vipps hade vi ytterligare en ras i gården.

Hur skulle du beskriva din hares personlighet?
Oj oj! Detta är mycket svårt eftersom varje individ oavsett ras är individuell, Men skenerellt sätt, utifrån mina djur, skulle jag beskriva rasen som en av de mest krävande inom socialisering, därför räcker det med ett par stycken enligt mig. Det är också en ras som inte är så avlad, vilket bär med både för och nackdelar, än har jag bara sett fördelarna. Sen att det är otroligt fyllda med energi och glädje. Det är en ras som är lätt att se om de trivs eller inte och om man kan kalla sig för kaninägare eller belgisk harägare lär du se dem :) Tycker inte att det är någon speciell skillnad på honor eller hanar inom rasen, tycker det är som andra raser.

Är det någon märkbar skillnad i temperament och personlighet hon en belgisk hare till skillnad från en tex dvärgvädur, som är en vanlig och populär ras?
Tycker egentligen inte att det är någon större skillnad! Tycker raserna kompleterar varandra ur den faktorn att man brukar säga dvärgväduren är lik en nallebjön, min hane är hur go som helst och minst lika skön som en björn.
Sen kan jag tycka att haren har med fart och fläkt i sig, men om man tänker sig sporten kaninhoppning, kanske dvärgväduren är en mer passande kanin då många harar är otroligt envisa och inte ger sig i första hand. Men när man lyckas med dem är det helt otroliga!
Sen kan jag som ägare av den mindre harrasen, säga att det skilljer sig mycket mellan den Belgiska och Dvärgharen! Den mindre är lite ettrigare och kan vara med säkert 110 % mer livligare. Den kan liknas en terrier inom hundvärlden. Men det är en smakfråga vad man som person gillar, Är man harmänniska så är man!

beeeel.jpg
Henni-chans hare

Tycker du att en belgisk hare är en lämplig ras om man är helt ny på kaniner? Varför/Varför inte?
Jag har sålt till både "nybörjare" och erfarna, men om jag skulle bestämma själv så skulle jag inte vilja ha en hare som första kanin. Det är en helt underbar ras men den är ganska stor och jag kämpar fortfarande med hur jag ska hålla dem på rätt sätt (kan tala om att det är lite knepigt). Haren är en ras som vill vara lite överallt vilket kan vara jobbigt i vissa lägen. Skulle nog med all säkerhet inte rekomendera den till nybörjare, men om en nybörjare frågar om hjälp hjälper jag gladligen till :)

Övriga tankar och reflektioner om rasen, om att äga en belgisk hare?
Det är deffinitivt en ras som man kan vara sig stolt över att äga. Men det är svårt för jag känner mig stolt oavsett korsning, belgisk hare eller ngt annat. Jag tror i allafall inte att någon kan säga sig veta hur rasen är om den inte ägt en individ. Men viktigt att komma ihåg är att alla individer är olika. Det har jag iallafall lärt mig som uppfödare även fast jag har fått turen med snälla och underbara vänner!

Anmäl
2008-10-21 09:19 #1 av: [Niike]

Synd att ingressen bråkar :/

Men artikeln är jätteintressant. Vilka vackra harar ni har flickor :D

Anmäl
2008-10-21 10:00 #2 av: Viljans

Jättebra artikel! :)

Anmäl
2008-10-21 11:28 #3 av: Salladshataren

Tack Maja :D

Anmäl
2008-10-21 12:28 #4 av: [Niike]

Vasego Ida :D

Anmäl
2008-10-21 15:37 #5 av: Salladshataren

Synd att Sweep är med på Eris bild xD

Anmäl
2008-10-21 17:14 #6 av: thexclub

ingressen vill inte som jag vill ..

Anmäl
2008-10-21 17:19 #7 av: [Niike]

Det är nåt fel på den. :P

Anmäl
2008-10-21 18:07 #9 av: Tina-A

Jättebra artikel! :)

.: Dance like there is no tomorrow :.

 

Läs min blogg - www.hejtina.blogg.se

Anmäl
2008-10-21 20:33 #10 av: Jojsan

Bra artikel :) Intressant

Anmäl
2008-10-21 20:36 #11 av: JuniorCruddlis

Bra artikel men Daisy har inte det önskade har temperamentet och enligt uppfödaren jag köpte henne från avlar dem enbart fram harar med ett som dem säger "vilt temperament". :/

Anmäl
2008-10-23 17:25 #12 av: annaforsgren

vad fin artikel du fått ihop:D det är kul att läsa!

Anmäl
2008-10-24 20:24 #13 av: Kim-Lejon-Pelle

bra artikel

Anmäl
2008-11-02 11:50 #14 av: rabbitloweer

sånna kaniner e välldit fina men ser så smala ut

Anmäl
2008-12-26 22:42 #15 av: Henni-Chan

#11 - Många uppfödare oavsett ras eller djurart avlar ibland enbart på utseendet, exempelvis på ett speciellt ansiktsdrag eller resning, det är det som gör att djuren (raserna) ser olika ut.
Dock är det inte alltid speciellt bra att avla på det viset då det kan uppstå genetiska fel men även beteendestörningar och liknande.
Det är varje uppfödares eget ansvar att avgöra hur man vill bedriva sin avel. Att den ska vara genomtänkt är ett faktum och ibland blir aveln fel och då bör man som uppfödare stå för det.
Man kan inte dra ett streck över en ras då en individ skiljer sig från "standarden". Den såkallade standarden är dessutom bara ihopplockad efter ett visst antal individer.
I detta fall kan jag bara gå efter mina egna åsikter och tänk, att uppfödaren till din hare inte verkar avla på sätt som jag tycker låter rimligt.

Anmäl
2009-03-07 16:58 #16 av: imsuchadiva

Härlig artikel : )
Har själv en blandras mellan belgisk hare/lejonhuvad.
Blir att köpa en renrasig någon gång också :)

Anmäl
2009-03-07 18:57 #17 av: [Wera]

#16 Coolt med tan, svart hehe. Det är helt klart snyggast på belgisk hare! vem är uppfödaren?

Anmäl
2009-03-07 19:44 #18 av: Oriel

Bra artikel & söta kaniner :D

Anmäl
2009-03-08 00:05 #19 av: imsuchadiva

#17 Han är blå. Pippi Adolf´s

Anmäl
2009-03-08 00:17 #20 av: [Wera]

#19 Är han blå? Han på #16? :o Nehe? Tan, svart väl? ;)

Anmäl
2009-03-08 00:43 #21 av: imsuchadiva

#20 Han är blå tan.

Anmäl
2009-03-08 01:22 #22 av: [Wera]

#21 Haha jaha! *Färgblind* x'D Ännu sötare med blå, tan ju :o hihi, syns inte så mkt på bilden att han är blå.

Anmäl
2009-03-08 02:51 #23 av: imsuchadiva

Lite dålig kamera ^^

Anmäl
2011-08-31 17:00 #24 av: sebbo96

såjävla fin bild på djuret! 90 GRADER FÖRfAAAAAN

Anmäl
2012-05-02 15:45 #25 av: EbbaG

Jag har en belgisk hare som är 8år nu!
hur gamla blir dom?:$

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.