Beteende, hälsa och skötsel

Stödmatning

2009-12-16 17:20 #0 av: MajaL

Hur du går till väga om mamman av någon anledning inte kan ta hand om en/flera av sina ungar själv.

tömd kamera aug-09 123.JPG

 

Adoption

Det bästa sättet är att försöka adoptera ungarna till någon annan digivande hona. Ungarna som mamman redan diar bör dock inte vara mer än några dagar äldre, max.

Annars är risken stor att de äldre ungarna snor åt sig all mat, och de yngre inadopterade ungarna lär dö ganska fort av att bli utkonkurrerade.

Att gå till väga när man adopterar över ungar:

Ta på dig plasthandskar för att inte föra över lukt från dig själv till ungarna.

1. Flytta ut mamman, som ska adoptera ungarna, ut ur sin bur. Sätt henne i en annan bur så länge.

2. Lägg in de nya ungarna som ska bli adopterade, i boet som adoptivmammans biologiska ungar redan ligger i.

Det kan bli ganska mycket rörelse och pipande i boet när de nya ungarna läggs ner.

3. Låt ungarna i boet bekanta sig med sina nya syskon ca 15 minuter, innan mamman åter sätts in i buren.

Oftast kommer mamman inte bry sig om att det finns nya ungar i boet, utan hon kommer ta hand om de som om de vore hennes egna.

(4. Vill man vara på säkra sidan, så kan man lägga någon typ av vätska som luktar lite, på mammans nos, så hon inte känner om det luktar annan kanin från de nyadopterade ungarna, detta är dock inte alltid nödvändigt).

borje.jpg

Bild: Maja Lind 

(Börje adopterades av en mamma med 4 egna ungar, när börje själv var 2 dagar gamal, och kullen han adopterades in i var ca 6 dagar gamla). 

 

Stödmatning från digivande hona

Ett alternativ om man har en digivande hona, med en befintlig kull som dock är ganska mycket äldre än ungarna som behöver stödmatas, kan vara att låna mjölk från den digivande honan.

Att gå till väga för att stödmata med en annan mamma:

Ungarna bör hållas på en varm och mjuk plats, bra är en värmelampa, så man kan hålla rätt temperatur, och justera denna med hjälp av att hänga lampan på lagom avstånd från ungarna.

(Man bör vara 2 personer vid matning, som ska utföras två gånger dagligen, vid regelbundna tider)

1. Ta ut mamman och sätt henne på en plan yta, där även du kan komma åt att hålla henne och klappa henne utan att störas av saker runt omkring.

2. Håll mamman stilla, lugna henne, och prata med henne, kanske mata henne med lite maskrosblad etc.

3. Ta fram ungarna som behöver dia, och lägg de utmed hennes mage, vid spenarna, så de kan kravla sig in under hennes mage och dia. Man kan behöva hjälpa de att hitta rätt.

4. Om honan inte accepterar ungarna, så måste du, efter matningen, tvätta de med en fuktig bomullstuss under svansen. Det stimmulerar ändtarmsfunktionen, så de kissar och bajsar.

 

Stöd matning med spruta/flaska

Har man en flaska så är det att föredra, då sprutmatning lätt leder till att de sväljer i fel strupe, som i sin tur leder till lunginflamation vilket kan leda till att ungen dör.

1. Fyll flaskan/sprutan med 5ml mjölkersättning för katt eller lamm. Mjölken ska vara kroppstempererad. Inte kall, för det är för mycket jobb för kroppen att omtemperera till lagom temperatur.

2. Håll ungen i en mjuk handduk eller dylikt under matning, glöm inte att torka vid analöppningen med fuktig bomullstuss för att ungen ska stimmuleras att bajsa och kissa efter matningen.

Kissar den inte, så prova att ge lite mera mat, det är lätt att en del rinner ut i mungiporna när man matar.

Kom ihåg: Matning; 5ml per unge, två gånger dagligen, regelbundna tider på morgon och kväll.

 

haloweenbilderungarna 003.JPG 

Bild: Maja Lind

(Bjarne blev stödmatad från 2 dagars ålder, och fick till en början di från en hona, kombinerat med sprutmatning till sist adopterades han av mamman han fick di från, när han själv inte riskerade att bli utkonkurrerad av mammans egna ungar).

 

Till sist...

Om ungarna inte är så livliga då man börjar med stödmatning, så ska man inte ha för stora förhoppningar. I bland kan det vara bäst att gjöra slut på lidandet.

Anmäl
2009-12-19 14:23 #3 av: damparu

Super bra att veta! (:

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.