Läst 5 ggr
F
2020-09-22, 12:50

Frågor om skötsel, tämja och burmått!

Hej,

Vi har skaffat två underbara små MiniRex-kaniner. Nu är dom 13 v och vi har haft dom sedan ca 9 v. Vi lägger ned mycket tid på dem varje dag för att få dom trygga, tama, sociala och för att vi ska knyta ett fint band till dem. Tanken är även att mina barn ska kunna njuta av dom (men kaninerna har inte riktigt tålamodet än…). Under tiden vi haft kaninerna har dom gjort stora framsteg. Nu kommer dom springandes i hagen för att möta upp oss. Dom hoppar självmant upp i våra knän för att säga hej, men hoppar sen glatt vidare, för att sedan komma tillbaka upp igen. Men bara kortare stunder. Den enda gången det verkligen går att "gosa" och klia bakom örat är när dom ligger ned, då myser dom och "knapprar tänder”.

Några frågor! Är kaninungar som tex valpar, lite spralliga när dom är små men lugnar ned sig med åldern? Eller har det med rasen att göra att det är full fart (vet att Rexar kan vara mer "aktiva")?

Går det att få alla kaniner keliga bara man lägger ned tid på dom varje dag. Uppfödaren sa något i stil med att "man får den kanin man förtjänar"… eller har det enbart med individen att göra hur keliga dom blir?

Jag har hört att kaninhonor kan bli mer "sura" och göra utfall när dom blir könsmogna. Innebär detta att dom "glömt" all kontakt man haft innan och att man måste tämja om dom igen… men att det kanske inte går? Kan en kastrering göra att kaninen blir "lugnare" i temperamentet oavsett ras? Kastrering ska tydligen även vara fördelaktigt för ett långt och hälsosamt kaninliv.

Ska kaniner (under 6 mån) ha fri tillgång till pellets eller inte? Finns det risk att kaninhonor utvecklar hakpåsar redan när dom är små pga. att man givit dem för mycket mat?

Vi ska bygga en vinterbur som kommer stå under tak i en skyddad hörna intill huset. Måtten: L 250 cm x B 75 cm x H 75-80 cm. Eftersom kaniner är kolonidjur, funderar jag på att ge dem varsitt litet hus/bodel i varsin ände av buren (bodel: B 35 cm x H 35 cm x L 75 cm). Är burmåtten bra för två kaniner? Uppskattas det med två hus/bodelar eller vill kaninerna bo tillsammans i en bodel för att behålla värmen under vintern?

Tack på förhand : )!

Upp till toppen