Etikettbeteende-hälsa-och-skötsel
Läst 247 ggr
Ophelias
2020-09-01, 15:18

Avliva eller sälja?

Hej,

Jag har kämpat med en honkanin i ett och ett halvt år nu. Hon är en teddypälsad blandis och har nedsatt syn i samband med hennes zobel-färg. Hon väver ständigt och intensivt och det kan hända att hon attackerar om man är för hastig. Övrigt är hon trevlig och lättlärd. Däremot, när hon är ute i hage, har jag aldrig sett henne göra ett glädjeskutt eller liknande och hon är dessutom steril.., undra om allt detta tillsammans är anknutit till en sjukdom. 🤔

Eftersom att jag går i skolan och inte har lika mycket fritid som tidigare finner jag inte tiden till mina kaniner och därför försöker jag att omplacera några. 

Jag funderar på om det verkligen är humant att hålla henne vid liv i detta skick.  Från början tänkte jag sälja henne men nu när jag tänker efter känns det egoistiskt att låta henne vara kvar!StorgråterJag har aldrig fått ett riktigt tecken från henne som skulle ha tydat på att hon är lycklig.

Jag överväger att avliva henne men vill höra era åsikter först.

Karties
2020-09-01, 15:51
#1

Har du prövat att låta henne ha en kompis, kanske skulle hon bli gladare över det. Och vissa kaniner brukar inte göra glädjeskutt ofta. Tror jag har bara sätt min hona göra det en gång men hon är ändå glad. Hur svår vävning har din tjej? Jag själv har en hane med nedsatt syn och kan attackera nästan dagligen pga synen. Men han är riktig kelgris och brukar alltid göra glädjeskutt och zoomies. En gång höll han på att springa i väggen medan han lekte 😅 Fast han lever med mig inne och får mycket sällskap. Han väver även med huvudet och har zobel anlag.

Maleficum
2020-09-02, 12:58
#2

Du är ju den enda som känner din kanin och verkligen vet om hon verkar lycklig eller inte och om du känner att avlivning är det bästa för henne så är det nog det hur svårt beslut det än är.

Men undrar lite samma som Karties om hon funkar med andra kaniner?

Har själv en blind kanin som är väldigt sparsam när det kommer till glädjeskutt men som över lag är glad och tillfreds med livet (ibland har han sämre dagar men det är mest bra dagar) vilket märks på andra sätt.

Instagram: @theblindbunny http://www.tizzys.n.nu
Ophelias
2020-09-02, 13:20
#3

Ja, jag skulle kunna ta och prova att sätta ihop henne med en annan kanin innan jag bestämmer mig.

Visste inte att vissa kaniner inte gör glädjeskutt sådär jättemycket. Mina andra kaniner har alltid gjort det 🙂

Maleficum
2020-09-02, 14:16
#4

#3 För min går det i perioder, speciellt när han är nyklippt kan han ta några glädjeskutt i soffan nån dag efter men annars är han rätt lugn. Tror att, eftersom han är blind, så blir han nog lite yr i huvudet eller nåt när han gör vissa saker han gör ju sällan riktiga floppar där han hamnar helt på rygg och får panik om man försöker lägga han på rygg men kan ofta ligga helt utsträckt och sova.

Däremot är han inte jätteförtjust i andra kaniner men kommer överens med kompisens kaniner som jag brukar passa lite då och då men man märker att han blir lite lättade efter dem åkt hem.

Instagram: @theblindbunny http://www.tizzys.n.nu
Karties
2020-09-02, 16:38
#5

Din kanin kanske bara gör en halv glädjeskutt, kan se ut som de bara skakar huvudet och inte hoppar. De är vanligare för min kanin med dålig syn att göra halv glädjeskutt, antar att de är lättare för honom ☺️ Min kanin gör ofta glädjeskutt t.ex. när de får vara uppe på soffa, får springa lös på tomten, när de får nya leksaker och jag byter ut deras leksaker.

Lizziethebunny
2020-09-22, 11:13
#6

Kolla med veterinären om hon är sjuk. Om hon inte är det finns det alltid saker att göra för att få henne glad.

Avlivning är väldigt sällan ett måste om kaninen inte är sjuk.

Upp till toppen