Läst 15 ggr
F
2020-09-22, 12:50

Frågor om skötsel, tämja och burmått!

Hej,

Vi har skaffat två underbara små MiniRex-kaniner. Nu är dom 13 v och vi har haft dom sedan ca 9 v. Vi lägger ned mycket tid på dem varje dag för att få dom trygga, tama, sociala och för att vi ska knyta ett fint band till dem. Tanken är även att mina barn ska kunna njuta av dom (men kaninerna har inte riktigt tålamodet än…). Under tiden vi haft kaninerna har dom gjort stora framsteg. Nu kommer dom springandes i hagen för att möta upp oss. Dom hoppar självmant upp i våra knän för att säga hej, men hoppar sen glatt vidare, för att sedan komma tillbaka upp igen. Men bara kortare stunder. Den enda gången det verkligen går att "gosa" och klia bakom örat är när dom ligger ned, då myser dom och "knapprar tänder”.

Några frågor! Är kaninungar som tex valpar, lite spralliga när dom är små men lugnar ned sig med åldern? Eller har det med rasen att göra att det är full fart (vet att Rexar kan vara mer "aktiva")?

Går det att få alla kaniner keliga bara man lägger ned tid på dom varje dag. Uppfödaren sa något i stil med att "man får den kanin man förtjänar"… eller har det enbart med individen att göra hur keliga dom blir?

Jag har hört att kaninhonor kan bli mer "sura" och göra utfall när dom blir könsmogna. Innebär detta att dom "glömt" all kontakt man haft innan och att man måste tämja om dom igen… men att det kanske inte går? Kan en kastrering göra att kaninen blir "lugnare" i temperamentet oavsett ras? Kastrering ska tydligen även vara fördelaktigt för ett långt och hälsosamt kaninliv.

Ska kaniner (under 6 mån) ha fri tillgång till pellets eller inte? Finns det risk att kaninhonor utvecklar hakpåsar redan när dom är små pga. att man givit dem för mycket mat?

Vi ska bygga en vinterbur som kommer stå under tak i en skyddad hörna intill huset. Måtten: L 250 cm x B 75 cm x H 75-80 cm. Eftersom kaniner är kolonidjur, funderar jag på att ge dem varsitt litet hus/bodel i varsin ände av buren (bodel: B 35 cm x H 35 cm x L 75 cm). Är burmåtten bra för två kaniner? Uppskattas det med två hus/bodelar eller vill kaninerna bo tillsammans i en bodel för att behålla värmen under vintern?

Tack på förhand : )!

Lizziethebunny
2020-09-22, 13:22
#1

Min vuxna kaninhona är väldigt gosig men kan vara lite aggressiv ibland. Min lilla hane är väldigt pigg och aktiv och tycker inte om att gosa så ofta. Så det beror på kaninen. Det beror inte så mycket på kaninrasen utan mer på kaninens personlighet. Kaniner ska aldrig ha fri tillgång till pellets hela tiden, utan bara till hö. Ja, kaninungar är extra aktiva och ska smaka på allting när de är små. Ja, man ska kastrera. Det är alltid bäst för kaninen. Ja, två hus lär de uppskatta. Men då är det bäst att husen är stora nog för de att få plats i båda två samtidigt eftersom de tycker om att ligga tätt och gosa om de fryser. Men så att de kan ha varsitt hus.

Lycka till med de små liven! :)

F
2020-09-22, 13:34
#2

#1: Hej stort tack för svar, uppskattas väldigt mycket : ). Vilka mått är bra för bodel för två kaniner? Vi hade tänkt: B 35 cm x H 35 cm x L 75 cm, funkar det el ska det vara större?

Tack : )

Maleficum
2020-09-22, 13:36
#3

Hur gosiga kaninerna är beror mycket på individ (till viss del ras också). Min kanin jag har nu är väldigt bossig och kan vara extremt gosig de tillfällen han vill, andra dagar ser jag honom knappt för han är ute på tomten eller ligger och degar inne i sovrummet och vill inte alls gosa.

Min kompis ena kanin däremot är superkelig och vill gosa hela tiden! Han är holländare och dem har iof rykte om sig att vara väldigt gosiga kaniner.

Ju större yta dem har desto bättre (för att minska risk för bråk) och det låter som en bra ide att låta dem ha varsitt krypin på varsin sida av buren. Sen är det en bra ide att kastrera dem när de har åldern inne bla för att det är vanligt hon kaniner kan få problem med livmodern och tyvärr dö tidigare men även för att könsmogna honor kan bli lite griniga även mot varandra (hade en mor och dotter okastrerade tillsammans förr och när mamman brunsta så var hon supergrinig på dottern. De gick helt frigående utomhus under sommaren och man visste direkt när mamman var brunstig för då befann de sig i varsin ände av tomten men när brunsten sen gick över låg de gärna bredvid varandra igen).

Dem behöver inte fri tillgång på pellets (risken finns då att de inte kommer vilja äta sitt hö som de ska).

Bästa sätt att få trevliga gosiga kaniner är att ge dem gott om utrymme och gömslen (så de känner sig trygga och har chans att springa av sig ordentligt) och sen skynda långsamt och låta kaninerna komma fram och gosa på deras villkor.

Instagram: @theblindbunny http://www.tizzys.n.nu
F
2020-09-22, 13:37
#4

#1: Glömde fråga, hur mycket pellets ska jag ge då? : )

F
2020-09-22, 13:38
#5

#3: tack för svaret : )

Upp till toppen