Annons:
Etikettbeteende-hälsa-och-skötsel
Läst 1354 ggr
Svartsynt
8/26/15, 9:55 AM

Frågor om kastrering av hona

Hej!

Det är så att jag har en hona som fyller tre månader idag och jag skulle vilja kastrera henne så fort som möjligt så att jag sedan kan försöka sätta ihop henne med min kastrerade hane. Men jag har lite frågor kring detta som jag skulle uppskatta att få svar på från alla er kunniga kaninmänniskor! 👍

1. Hur tidigt kan man kastrera en hermelinhona? 

2. Jag har ingen erfarenhet alls av att låta kastrera en hona, så ni får gärna ge mig alla råd och tips? ni kan om vad som är viktigt att tänka på före, under och efter kastreringen. 

3. Hur länge efter kastreringen måste jag hålla henne i buren? När är det lämpligt att låta henne komma ut i huset och röra på sig igen? 

4. Hur länge efter kastreringen måste jag vänta innan jag kan sätta ihop kaninerna? 

Kan inte komma på fler frågor just nu men som sagt: jag blir glad för alla upplysningar ni kan ge gällande detta! 🙂

Annons:
[dvärgkaniner]1
8/26/15, 12:24 PM
#1

Varför vill du kastrera henne? Hanen som hon ska bo med var väl kastrerad då är det väl lite onödigt? 🙂

farvendal
8/26/15, 12:53 PM
#2

#1 Absolut inte onödigt. Ur hälsosynpunkt finns det inget negativt med kastrering.

1. Vad jag sett/hört brukar man göra det runt 6 månader.

2. Det absolut viktigaste är att hon kommer igång och äta efteråt. Honor brukar kunna bli lite mer medtagna än hanar (det är ju ett större ingrepp, så inte så konstigt dvs) så det gäller att hålla koll. Ha CC redo hemma om möjligt. Se till att du får smärtstillande med dig hem också. Veterinären kommer (förhoppningsvis..) ge dig ett papper med info.

3. När såret har läkt samt att kaninen är i bra skick då. Sen är det ju skillnad på att låta henne skutta runt lite och att låta henne härja runt.. Ska hon springa runt i buskar och gräva i marken hade jag väntat tills det börjat växa ut lite päls.

4. Ungefär samma där, när såret ser bra ut och hon är pigg.

Medarbetare på

Kaninmagazinet.se

farvendal
8/26/15, 1:03 PM
#3

Medarbetare på

Kaninmagazinet.se

aliiciaj
8/26/15, 1:49 PM
#4

1. Min kaninkunniga veterinär säger att man inte ska kastrera innan 6 månader. 2. Många honor blir väldigt påverkade av operationen, så väldigt viktigt att ha critical care hemma. Sen är det viktigt att hålla kaninen varm när den kommer hem från sjukhuset, de brukar frysa väldigt mycket efter en operation. De är väldigt groggie i början och kan knappt gå, i alla fall min. Så ha henne i en tom bur utan saker att kunna hoppa upp på. Ha inte spån, torv, strö eller något liknande i buren, det kan irritera såret. Ha istället tidningspapper eller filtar. Lägg fram allt gott som din kanin tycker om i buren, förmodligen kommer hon knappt vilja äta något ändå, men viktigt är att få igång henne att börja äta. Äter hon inte efter några timmar bör man stödmata med critical care några gånger tills hon börjar äta själv. Min kanin började inte äta fören ett dygn efter operationen. Hon blev sig själv efter ca två dygn. 3. Hon ska inte röra på sig för mycket efter operationen, risk för att stygnen spricker upp. Låte henne vila en vecka ca. 4. En vecka

Trebit
8/26/15, 2:05 PM
#5

Instämmer med #2 ! Ur hälsosynpunkt är det väldigt viktigt med kastrering även av honor, just pga den stora risken för cancer i livmodern (min veterinär hävdade att upp till 80% av alla honor i åldern 3-5 år får komplikationer på ett eller annat sätt).

Min hona Luna kastrerades på Roslagstull i Stockholm (rekommenderar dem starkt!)  för en vecka sen så jag har varit hemma sen dess och hållit stenkoll. Jag kan sammanfatta de råd vi fick från veterinären:

  • Operationssåret är sytt inuti huden, så det finns inga stygn som kaninen kan bita i och alltså inga stygn som behöver tas bort. Kontrollera operationssåret dagligen. Om det svullnar kraftigt, börjar vätska sig eller på annat sätt se konstigt ut måste du kontakta veterinären.
  • Det är mycket nog att buren rengörs minst en gång dagligen i 2-3 dagar, tills såret är torrt. Under dessa dagar bör underlaget bytas ut till tidningspapper eller handdukar (vi använde fleecefilt + tidningspapper), även detta just för att undvika att eventuella sår utsätts för onödiga bakterier utifrån. Självklart ska kaninen fortfarande alltid ha tillgång till hö. För att undvika att höet sticker mot såret på magen rekommenderas höhäck eller liknande, alternativ annan förvaringsplats i buren. (Vi la lite hö i en matskål innan hon tyckte det var okej att äta ur höhäcken).
  • _Så snart en kanin blivit sövd, avbryts den normala matsmältningsprocessen. Det kan ta flera dagar innan djuret återfår normal aptit och tarmfunktion. Det är helt i sin ordning att djuret inte producerar någon avföring i 24 timmar efter narkosen. Efter denna första dag kan avföringen vara mjuk, annorlunda formad, grönare, klimpad eller lukta annorlunda. Gradvis över 3-5 dagar ska avföringen återgå till normal konsistens. Kaninen ska ej få diarré.
    _
  • Kaninen kan ha försämrad aptit i 1-3 dagar efter narkosen, och vara tröttare än vanligt. Det är inte ovanligt att en kanin vägrar äta och dricka i 24 timmar. Vanligen föredrar djuren grönsaker och hö snarare än pellets i dessa lägen, så erbjud mycket sådant. (Luna föredrog pellets och grönsaker före hö, så det varierar nog). _Den höga fiberhalten och fuktigheten i grönsakerna samt fibrerna i höet stimulerar magtarmkanalen och hjälper den återfå normal funktion.
    _
  • _Om kaninen inte kommer igång att äta själv kan du försöka att tvångsmata henne. I så fall är det bästa att köpa Critical Care som är en "välling" specialtillverkad för kanin/gnagare som inte äter själva, och innehåller livsviktiga fibrer som djuret behöver.  Finns inte Critical Care tillgängligt kan du mixa kaninens vanliga pellets med vatten och använda det. Försök ge 5-10ml var 4:e timme tills hon börjar äta själv.
    _

Lång text, phew! För oss var de två första dygnen jobbigast. Luna ville först inte äta själv så vi stödmatade var 4:e timme. Det betydde att vi också gick upp mitt i natten. Jag hade ett alarm kl 03:00 de första dagarna och gick då upp och kontrollerade att hon hade ätit och mådde bra, även när hon kommit igång själv. Samt att det blev ett jäkla städande av buren, hon kissade lite överallt och tidningspapper räcker inte så långt tyvärr. Vi fick med oss smärtstillande (Metacam) hem och det har absolut inte varit några problem att ge (det smakar tydligen gott). Hon fick sin sista dos idag (dag 6). Idag har hon också fått tillgång till en liten Hage (utan saker att hoppa upp på, precis som i buren) i anslutning till buren. Vi blev rekommenderade att hålla henne i buren "den första tiden", och vi märkte så tydligt igår att hon var otroligt uttråkad så idag fick hon komma ut. Vi kommer vänta ytterligare några dagar innan hon får springa i vardagsrummet som vanligt.

Angående hur länge man ska vänta innan man sätter ihop kaninerna, där är jag lite kluven själv. Vår kastrerade hane bor just nu i ett annat rum och de har bråkat en del tidigare så vi vill att hon ska vara så läkt som möjligt innan de möts. Kanske väntar vi några veckor eller upp till en månad, så har alla hormonerna gått ur kroppen på honan också. Förhoppningsvis trivs de bättre tillsammans nu när båda är kastrerade.
Lycka till med din lilla hona! Är hon så liten än dröjer det ju ett tag tills det blir dags, men det är bra att du förbereder dig!

Kaninerna Benjie och Luna

Tumblr - ☆ - Instagram

Medlem i Sveriges Kaninvälfärdsförening

Smultrondraken70
8/26/15, 2:20 PM
#6

#5 Roslagstull är toppen! Jag har kastrerat både hane och hona :))

Annons:
farvendal
8/26/15, 2:27 PM
#7

#4 Mycket bra text 👍

Medarbetare på

Kaninmagazinet.se

Svartsynt
8/26/15, 3:46 PM
#8

Tack så otroligt mycket för alla bra och utförliga svar! Nu vet jag precis hur jag ska förhålla mig. Det är som sagt ett tag kvar, men alltid bra att vara förberedd! 🙂

#1 Precis som flera andra redan har sagt här så vill jag kastrera henne framförallt av hälsoskäl (för att minska risken för livmodercancer) och även för att det ska gå lättare att sätta ihop henne med min hane så att det inte finns några "onödiga" hormoner som är "i vägen" då. 🙂

Svartsynt
8/27/15, 9:27 AM
#9

#4 Så jag ska inte ha någon inredning alls i buren från början, bara tidningspapper/fleecefiltar? Alltså ingen toalåda heller?

#5 Det låter som en bra veterinär! Synd att jag bor i Umeå då. 😛 Jag måste försöka hitta någon bra kaninveterinär här. Förresten, det där med höhäck kan bli problematiskt för Ruby är en liten busa som hoppar upp på ALLT, så när jag hade höhäck till henne från början brukade hon hoppa upp och fastna i höhäcken! 😮 Så jag tog bort den och vågar inte låta henne ha höhäck igen. Om det inte finns någon annan bra sorts höhäck som hon inte kan fastna i…? 🤔

Trebit
8/27/15, 9:49 AM
#10

#9 Nej buren ska mer eller mindre vara "tom", det kommer se rätt tråkigt ut, men som nyopererade ska de inte kunna skada sig på nåt. Det gäller även toalådan, det var därför jag la till att det blev ett jäkla städande i början… Se till att ha en trave tidningar att byta med och minst två filtar/handdukar så att det alltid finns en ren. (Fleece torkar otroligt snabbt så vi kunde ha två och tvätta dem flera gånger om dagen). Vi satte in en toa med strö tre dagar efter operationen och det har gått bra.
Fick just en snilleblixt, kanske man kan använda en bricka i lagom storlek istället för toalådan? Om kaninen är rumsren så slipper man städa ur hela buren varje gång den kissar. Det är ju mest kanterna på toalådan som kan skada när de hoppar i och ur.

Kanske det går att ha höet i någon annan typ av behållare på enda sidan av buren? Höet ska helst inte ligga direkt i buren för att undvika att det sticker mot magen. Annars finns det höhäckar som man sätter utanpå gallerburar, så att de kan dra in höet genom gallret. De skräpar ner rätt mycket men det gäller ju bara en kort tid.

Kaninerna Benjie och Luna

Tumblr - ☆ - Instagram

Medlem i Sveriges Kaninvälfärdsförening

AnnsofieW
8/27/15, 11:45 AM
#11

Jag tycker höboll fungerar bra då min kanin alltid sätter sig i höhäcken. Plus att han brukar leka med den. Alltså de är en sån boll som man sätter fast i gallret :)

Svartsynt
8/28/15, 8:51 AM
#12

#10 Okej, då förstår jag precis. 🙂 Det var en bra idé med en bricka som toalåda så blir det lite lättare med städningen! Tack!

#11 Tack för tipset! Jag har en höboll här hemma men har aldrig använt den, men du har rätt i att det borde fungera bra med en sådan i det här fallet! 👍

[Indii]
8/28/15, 9:11 AM
#13

Bra tråd TS! Lånar tråden lite och frågar om någon vet ungefär hur stor risk det är att honan inte vaknar efter narkosen? Finns det någon statistik på det menar jag?  Jag tänkte också kastrera min hona, troligen hos Roslastull, men tvekar då jag är orolig att hon ej vaknar igen. Såg också ett veterinärprogram på tv där veterinären verkligen betonade att kaniner är mycket känsliga för narkos, så det gjorde ju inte det hela bättre.

Annons:
[Indii]
8/28/15, 9:12 AM
#14

Bra tråd TS! Lånar tråden lite och frågar om någon vet ungefär hur stor risk det är att honan inte vaknar efter narkosen? Finns det någon statistik på det menar jag?  Jag tänkte också kastrera min hona, troligen hos Roslastull, men tvekar då jag är orolig att hon ej vaknar igen. Såg också ett veterinärprogram på tv där veterinären verkligen betonade att kaniner är mycket känsliga för narkos, så det gjorde ju inte det hela bättre.

Trebit
8/28/15, 9:22 AM
#15

#13 Min veterinär på Roslagstull sa att det tyvärr är så många som 1 på 100 som inte vaknar (jag trodde ärligt att det skulle vara fler) och då har de ofta något oupptäckt hälsoproblem som sätter käppar i hjulet. Det är bland annat pga att magtarmfuktionen avstannar under narkos som det är så känsligt för kaniner (magen måste alltid vara igång). På Roslagstull söver de med gas, så kaninen kan snabbt väckas om det behövs. På hund och katt sövs de ofta med en injektion beräknad på djurets vikt och då vaknar de först när medlet gått ur kroppen. Jag rekommenderar starkt Roslagstull! De är mycket kunniga och dessutom väldigt trevliga :)

Kaninerna Benjie och Luna

Tumblr - ☆ - Instagram

Medlem i Sveriges Kaninvälfärdsförening

Svartsynt
8/28/15, 10:13 AM
#16

#13 Jag är också lite orolig för hur hon kommer att klara av det, men jag tänkte att det är så vanligt att kastrera kaniner nuförtiden att det borde gå bra. Fast det beror förstås också på vilken veterinär man går till - det är viktigt att de kan sin sak. Det gör mig ännu mer orolig för jag vet inte om det finns någon riktigt bra och kaninkunnig veterinär här i eller i närheten av Umeå… 🤔😕 Är det någon annan som har koll på det? Eller finns alla i södra Sverige? 😛

Trebit
8/28/15, 10:53 AM
#17

#16 Jag har bara koll på Stockholm, men ring runt och fråga om de har veterinärer som är specialister på kaniner och om de ofta utför kastreringar på honkaniner. Jag kollade först med min vanliga veterinär som ligger bara 10 min bort, men de hade inga specialister där, även om de utförde kastreringar av både hona och hane. Det kändes inte helt bra för mig så de rekommenderade mig Roslagstull istället.
Så ring och fråga ut dem, kanske de kan referera dig vidare om de inte har någon där.

Kaninerna Benjie och Luna

Tumblr - ☆ - Instagram

Medlem i Sveriges Kaninvälfärdsförening

emms
8/28/15, 3:28 PM
#18

#14 Kastrerade ju kanin igår och då sa veterinären att de var drygt 3% som inte klarade narkosen. Så 3 av 100, bland hundar va det bara någon på 1000 så dom är ganska känsliga.

Han sa även att det var större risk om kaninen var stressad, för man anpassar ju narkosen tills dom somnar liksom. Och är dom väldigt stressade så blir det väldigt svårt att söva dom och sen helt plötsligt så blir det istället för mycket och hjärtat stannar. Dom reagerar inte på samma sätt på narkos som en hund eller katt tydligen. 
Så har man en väldigt nervös kanin kan det vara bra att öva lite innan. Åka och vaccinera innan, åka lite bil och helt enkelt miljöträning så att det inte blir för läskigt när det väl gäller. 🙂

Emma

[Indii]
8/28/15, 6:29 PM
#19

Ok, så det är ändå 97 % som klarar sig. Med tanke på att risken för (dödliga) sjukdomar är rätt stor om man inte kastrerar så känns det ändå som det rätta.

Tur också att jag har en kavat liten tjej här hemma, hon brukar gå på upptäcktsfärd i undersökningsrummet när vi tidigare har varit på veterinärbesök!

Trebit
8/28/15, 7:08 PM
#20

#18 Då säger våra veterinärer olika! Jag fick höra 1 av 100.
Men med tankte på hur stor risken är för sjukdomar så är det ju i stora drag helt rätt val.

Kaninerna Benjie och Luna

Tumblr - ☆ - Instagram

Medlem i Sveriges Kaninvälfärdsförening

Annons:
aliiciaj
8/28/15, 7:20 PM
#21

På veterinärkliniken där jag bor skriver de att det är 1-2 % som inte klarar av narkosen: http://www.tyresodjurklinik.se/veterinarvard/kaniner Ifall kaninen klarar av narkosen eller inte beror ju en del på vem som söver djuret, är det någon som har stor erfarenhet vid sövning av kanin så minskas såklart riskerna, men det förekommer dödsfall ändå tyvärr.

emms
8/29/15, 5:46 PM
#22

#20 & #21 Ja det beror nog mycket på kliniken och sådär med. Vet en som berättade att hon visste en klinik som hade mycket högre dödlighet på kanin än 3% tom, vet inte om de va upp mot 10%? Men han sövde med medel och inte gas och var allmänt dålig på kaniner… Så det gäller ju att man kollar upp kliniken 🙂

Emma

Trebit
8/29/15, 6:05 PM
#23

#22 Ja det är nog absolut viktigast om man vill ge kaninen en bra chans!

Kaninerna Benjie och Luna

Tumblr - ☆ - Instagram

Medlem i Sveriges Kaninvälfärdsförening

Svartsynt
11/22/15, 10:15 AM
#24

Ja, nu har det gått 3 månader sedan jag startade denna tråd. Tiden går så fort… Imorgon är det dags för Rubys kastrering. Jag känner mig orolig inför det men samtidigt har jag fått så många bra råd och tips? här så jag vet i alla fall hur jag ska ta hand om henne på bästa sätt efteråt. Önska oss lycka till! 👋

Trebit
11/22/15, 10:54 AM
#25

#24 Lycka till! Hjärta Det kommer nog gå jättebra både för dig och Ruby!

Kaninerna Benjie och Luna

Tumblr - ☆ - Instagram

Medlem i Sveriges Kaninvälfärdsförening

cissi_1993
12/13/15, 11:57 PM
#26

jag har en rumsren kanin och använder toalett  borde man inte kunna lägga det på tidnings papperet bara som det är? eller kommer hon dra runt de i buren mest`?

Trebit
12/14/15, 8:41 AM
#27

#26 Jag förstår inte riktigt hur du menar? Anledningen till att man inte ska ha en toalåda i buren de första dagarna är för att kaninen kan skada sig på den. T.ex. att kanten rispas mot magen där såret sitter, eller att om man har otur att stygnen kan dras upp när den hoppar i och ur lådan.
När min hona kastrerades hade vi liggunderlag + fleecefilt i buren, och sen tidningspapper där toalådan brukade stå. I inlägg #10 skrev jag lite om hur vi gjort.
Vi hade inget problem med att hon drog runt tidningspappret, de första dagarna var hon så groggy att hon mest satt stilla. Efter tre dagar satte vi in toalådan med strö igen.

Kaninerna Benjie och Luna

Tumblr - ☆ - Instagram

Medlem i Sveriges Kaninvälfärdsförening

Annons:
cissi_1993
12/14/15, 7:49 PM
#28

min tjej vill ofta inte gå på toa alls om jag inte har rätt strö i toalådan  därför tänkte jag om man kunde lägga ströet på papperet i buren utan att ha toalådan där bara direkt på tidningen ?

Trebit
12/14/15, 11:44 PM
#29

#28 Jaha, nej det är nog inte heller att rekommendera, det får inte komma in skräp i såret på magen, det är därför man inte ska ha spån eller annat strö alls i buren den första tiden. . Hon får nog helt enkelt acceptera 2-3 dagar utan sin vanliga toa.

Kaninerna Benjie och Luna

Tumblr - ☆ - Instagram

Medlem i Sveriges Kaninvälfärdsförening

cissi_1993
12/15/15, 3:23 PM
#30

ja då får det vara så tänkte bara att man kanske kunde underlätta lite för henne

eddiebun
12/15/15, 11:17 PM
#31

Hur gick det med kastreringen? Vilken veterinär for du till? Jag bor också i Umeå och funderar på att kastrera en hona 🙂

Upp till toppen
Annons: