Annons:
Etikettintervjuer
Läst 8843 ggr
Mickis1994
2013-12-03 11:02

Uppfödarintervju - Sandra Magnusson

Här kan du läsa om Sandra Magnusson och hennes uppfödning av hoppkaniner. Sandra är även sajtvärd för kaninhoppning ifokus och finns här på ifokus under namnet kyrkeliden.

Namn: Sandra Magnusson
Ålder: 25 år
Bor: Uppsala
Hemsida: http://kyrkelidens.info.se
Klubb: Uppsala Läns Kaninhoppare, ULKH

Hur länge har du haft uppfödning?
Uppfödning av kaniner har funnits inom familjen sedan jag var liten. Min första kull som jag själv planerade föddes 2005 och var av rasen fransk vädur. Mellan 2005-2007 födde jag upp raskaniner för utställning, då främst dvärgvädur.

första kullen avlad för hoppning kom till efter en tjuvparning och föddes 2009.

Kyrkeliden's Lek & Bus, en unge ur Synonym kullen som föddes 2009.
Foto: Hendrike Palm

Namn på kaningården?
Kyrkeliden's Hoppkaniner

Är din kaningård registrerad?
Ja, sedan augusti 2010 är kaningården registrerad inom SKHRF.
**
Hur ser kaningården ut?**
Mina kaniner bor inomhus. Jag bor i en etta på 25kvm så vi bor trångt men mysigt. Har två stycken trefackare med måtten 160x50cm. Dessa är byggda av IKEA hyllan Ivar. Har även en innebur på 140cm som används vid behov. Dock är planerna att nästa år bygga nya burar och planerna för dessa är redan i full gång.


Burarna en städdag.

Hur många kaniner har du?
Just nu har jag 6st kaniner hemma. Ett antal som räcker gott och väl. Har haft fler kaniner men känner själv att ju fler jag har desto mindre tid får varje enskild individ. Så detta antal känner jag just nu är vad jag hinner med.
**
Hur många kullar föds hos dig per år?**
Min tanke är att föda upp 1-3 kullar per år. Genom åren har här fötts i genomsnitt 1 kull varje år. Det låter kanske lite men det känns verkligen inte så. Vill lägga så mycket tid jag kan på kullen och de två månaderna som de bor kvar hos mamma tycker jag är både enormt roliga men samtidigt intensiva och krävande. Jag satsar hellre på "kvalité än kvantitet" när det gäller antalet kullar. Enligt mig är första veckorna i en kaninungesliv väldigt viktiga och jag anser att det är viktigt redan i denna tidiga ålder att kaninungarna får mycket mänsklig kontakt. Detta är något som är tidskrävande och därför tycker jag det antalet kullar jag satt upp är tillräckligt, i varje fall om man vill kunna ge all den tid som jag anser är viktig.


Ronja, eller Flamencos Champion Premier Rose som hon kallades på tävlingsbanorna är den hona som lagt grunden i min Avel och ligger bakom de flesta kullar.
Foto: Sofie Jansson
**
Hur många aktiva tävlingskaniner har du?**
Just nu 4 stycken som tävlar aktivt. Har en unge som när tiden är inne ska få testa hoppningen. Den 6:e är en min "gammeltant" Happy som haft en lång frånvaro från hoppningen på grund av sjukdom. Först nästa år vågar jag se om hon kan komma tillbaka till hoppningen.

Vad är det viktigaste i hoppaveln enligt dig?
Oj! Svår fråga! Men enkelt svar "Allt". Jag försöker att se helhetsbilden och försöker i första hand inte gå in på de små detaljerna.För allt är av vikt när man avlar tycker jag.

Men ska jag nämna en sak som jag alltid ser till först så är det kaninens psyke och temperament. En aggressiv kanin har för mig inget i aveln att göra, hur duktig den än må vara. Jag är nog även lite fanatisk när det kommer till hälsa och sundhet (kopplat till temperament). Det går alltid i första hand i min Avel.


Kyrkeliden's Mäster Estragon "Gordon"
Foto: Agnes Hansson

Hur kommer det sig att du började med kaniner och hur kom du kontakt med Kaninhoppning?
Kaniner har som sagt alltid funnits i familjen. Ett brinnande intresse blev det först årsskiftet 2004/2005 då en vän frågade om jag ville följa med på kaninhoppningsträning. Jag trodde hon skämtade och svarade lite skrattandes "ja". På träningen fick jag låna en rexhona vid namnet "Legs" och det är väl tack vare henne som jag är fortfarande lika kaninbiten idag.

Tränar du hemma eller på klubb?
Tränar väldigt sällan. Tycker det är så tråkigt att träna hemma själv så de få gånger jag bestämmer mig för att träna gör jag ofta det tillsammans med klubben.
**
Hur ofta tränar du med dina kaniner?**
Hoppträning nästan aldrig, om det inte är en kanin som ska lära sig eller eventuellt om någon klassat upp sig. Motionsträning i form av promenader i sele får de ett par gånger i veckan. Då och särskilt nu i vintertid får kaninerna busa runt i lägenheten för Motion. Något de uppskattar och tycker är riktigt roligt.


_Kyrkeliden's Grädden på moset "Smurfan". En av ungarna i årets kullar.
_
Vad utmärker en bra hoppkanin?
En bra hoppkanin är en kanin som älskar hoppningen. Mycket mer behövs sällan. Det finns kaniner som rent kroppsmässigt kanske inte ser mycket ut som en hoppkanin men ändå flyger över hinderna. De finns också de som har helt rätt kropp men som inte har hjärta för hoppningen, på så sätt att de inte har intresset.

Så jag skulle säga över 90% av vad som utmärker en duktig hoppkanin sitter i viljan och glädjen att hoppa.

Mål med uppfödningen?
Få fram friska och sunda kaniner fria från defekter. För mig är det viktigt att ta det i små sten och att ha ett brett och långsiktigt mål med aveln då jag vet att det är det som kommer hålla i längden.

Aktuella mål just nu är att hålla min linje fri från linjer jag anser bär bettfel och andra defekter. Det är inte så lätt som man kanske tror och samtidigt vill jag inte behöva inavla i allt för stor utsträckning. Lösningen kanske många då tycker är att ta en "obesläktad" men dessa har ofta "okänd" stam vilket jag inte heller vill använda såvida jag inte sett att individet gett friska avkommor.


Tinka dagen innan hon blir mamma till Kyrkeliden's Uttrycks kull på hela 11st små.

Har du något speciellt minne från någon hopptävling?
Finns många. Det som jag alltid kommer att tänka på är segerloppet med Teddy på mitt första år på Kistamässan. En härlig känsla!

Det finns så många fler och alla minnen är speciella på sitt sätt. För att nämna några fler så Happys placeringar på SM, Tuvas vinst i jubileumspokalen, mitt första cert som också var Teddys första vilket han knep på sin debut i krok, och när jag fick min första champion i Tuva det är alla speciella minnen.
**
Framgångar inom aveln?**
På hoppbanan så är väl de som utmärkt sig mest min egna Yla, Kyrkeliden's CH Smultron-Agnes och hennes syskon Kyrkeliden's Trassel mé Trunken och Kyrkeliden's Mäster Estragon.

Men den största framgången för mig är alltid att höra ifrån en nöjd ägare. Då temperamentet är viktigt för mig känns det som en seger när man hör ifrån ägarna att kaninen har ett bra temperament och är trevliga. Det är självklart riktigt roligt att höra hur det går för "mina bebisar" på tävlingsbanorna och jag är lika stolt oavsett om det är lätt eller elit kaninen som tävlar.


Kyrkeliden's Trassel mé Trunken "Trassel".
Foto: Ylva Persson

Hur gör du när du ska planera parningar, vad spelar roll för att få fram en bra hoppkanin?
Då jag har relativt få kaniner så är mina honor i första hand mina tävlingskompisar. Jag har ingen hona för "endast avel" och antalet kullar per hona blir därför inte så många.

Jag är kritisk och anser att inte alla duktiga hoppare är duktiga avelskaniner. Som nämnts ser jag först och främst till kaninens temperament och psyke. Ofta kan jag göra en lista över styrkor och svagheter hon min kanin och försöker sedan hitta en partner som väger upp svagheterna framförallt.

Jag försöker se till helhetsbilden och inte de små detaljerna. Sen ska det vara en kombination jag själv kan tänka mig spara en unge ur. Om jag sedan gör det är en annan sak men det ska i mina ögon vara en så pass intressant kombination att jag själv skulle vilja ha en sådan unge.

Den berömda "magkänslan" slår in när jag hittat rätt. Det är svårt att förklara men en del kombinationer känns i teorin "perfekt" vilket ger en speciell känsla. Om sedan det blir så i praktiken kan man ju aldrig veta, bara hoppas på!


Stolt mamma Happy men en av sina små!

Har du några tips? till den som funderar på att börja med uppfödning i allmänhet?
Tänk efter noga! Ha ett syfte och mål med kullen. Ställ dig gärna frågan "får jag ungarna sålda?" och "vad gör jag om ungarna inte blir sålda? - har du plats för dem?". När det gäller Avel för hoppning anser jag att åtminstone en förälder ska ha tävlat hoppning och gärna vara klassad mer än lätt.

Lär på innan och våga fråga! Se till att noga kolla upp släkten på de djur som är tänkt att användas i Avel.
**
Har du något annat kring din uppfödning och Kaninhoppning som du vill dela med dig?**
Kaningården finns även på facebook där de senaste uppdateringarna sker, sök på "Kyrkeliden's hoppkaniner". Om inte annat hoppas jag träffa er ute på tävlingarna runt om i Sverige en dag.


Trötta ungar ur Kyrkeliden's Winnerbäck kull.

Mvh Michaela Glansk.
Riverruns Hoppkaniner, uppfödning av hoppkorsningar. 

Annons:
[00emi07]
2013-12-20 07:26
#1

Är jag den ända som inte ser bilderna

Oregano
2014-01-26 17:57
#2

Nej, jag kan tyvärr inte heller se en enda av bilderna :(

Trevlig intervju annars.

Sasa Allie
2014-04-08 20:15
#3

Jag kan inte det heller tror att dom har försvunnit på något vis


Mickis1994
2014-04-08 20:29
#4

Får fixa bilderna så de är som det ska så fort jag kan 👍

Mvh Michaela Glansk.
Riverruns Hoppkaniner, uppfödning av hoppkorsningar. 

Upp till toppen
Annons: