Annons:
Etikettintervjuer
Läst 5730 ggr
Mickis1994
11/5/13, 10:45 PM

Uppfödarintervju - Hendrike Palm

Här kan du läsa en lång intervju med Hendrike Palm om hennes hoppuppfödning Miss Pinkys Hoppkaniner.

Namn: Hendrike Palm
Ålder: 22 år
Bor: Nacka, Stockholm
Hemsida: www.pinkyskaniner.info.se / www.misspinkys.webs.com
Klubb: 08 Kaninhopparteam

http://cdn1.cdnme.se/2460931/7-3/58724_1363292698_514596029606ee4157c74203.jpg
                              Tribe's Vintervittra "Zuki"

Hur länge har du haft uppfödningen?

Min första kull fick jag för ca 8 år sedan. Det var en kull som jag och min lillasyster fick tillsammans med våra grannar. Då var vi rätt orutinerade och visste inte så mycket om vad Avel gick ut på.

Året därpå (2007) fick jag min allra första egenfödda kull Det var en kull Belgiska harar som kom att bli en av mina allra finaste utställningskullar. Efter den kullen kom det ett gäng renrasiga kullar av rasen Dvärghare. Sen har kullarna bara blivit fler och raserna har blandats.

Men det tog ytterligare ett par år innan jag hittade rätt i kaninvärlden. Även om mitt hjärta slår lite extra för harraserna så tycker jag det är otroligt roligt att korsa. Man vet aldrig vad man får fram och det är alltid lika roligt att se om ens förväntningar stämmer överens med verkligheten.

Så för att korta ner frågan har jag avlat i ca 8 år men med gårdsnamnet Miss Pinky's enbart i 6 år.

Namn på kaningården?
Miss Pinky's Hoppkaniner. (den mest rosa skulle jag tro)

http://cdn1.cdnme.se/2460931/7-3/dsc_0634_51b447aaddf2b30f335495e4.jpg
                             Miss Pinky's Slow Step "Kami"

Är din kaningård registrerad?
Ja den är registrerad i Sverige Kaninhoppares Riksförbund sedan 2011. Men har använt mitt namn sedan 2008.
**
Hur ser kaningården ut?**
Mina kaniner bor i en isolerad bod som står ute på tomten. Inne i boden finns det 10 fasta fack som är 0,7 kvm stora och har en höjd 70 cm. Jag har också två boxar som är 1 kvm stora med en höjd på 70 cm.

Även om boden är isolerad så är det i princip lika tempererat som utanför den. Det är eftersom jag tävlar med mina kaniner året om och att de vistas i hagar när vädret tillåter.

Varje kanin har en egen hade på ca 2 kvm som de är ute i så ofta det bara går och det finns även en ljuskälla som gör att kaninerna kan vara ute även på nätterna.

http://www.freewebs.com/misspinkys/images/garden1.jpghttp://www.freewebs.com/misspinkys/images/garden3.jpg
                        Så här fint ser det ut hos Hendrike!

Hur många kaniner har du? Hur många kullar föds hos dig per år?
I nuläget bor det 11 kaniner här, men det händer allt för ofta att uppfödningarna kommer tillbaka när ägaren är på semester eller foderkaniner som jag tar mig an för att jobba lite med.

Jag tycker om att lägga ner mycket tid på mina kullar. Jag vill att mina ungar ska vara väl hanterade och vana vid diverse miljöer och ting. Därför har jag som målsättning att inte ha fler kullar än vad jag känner att jag hinner med. Dessutom föds det väldigt mycket kullar varje år inom både hopp- och utställningsvärlden och jag skulle nog gissa på att det finns ett överflöd. Därför känner jag hellre inte att det finns något jätteintresse i att ha många kullar varje år.

Jag tar hellre inte en kull bara för Att ta en kull. Jag försöker alltid hitta ett syfte med kombinationerna. Allt för att jag på något vis ska kunna föreställa mig om vad ungarna kan passa i för hem. Detta för att det ska bli lättare för både mig och ungarna att hitta egna hem.

Men 1-3 kullar brukar jag känna att jag hinner med och eftersom jag tävlar med mina honor så pass mycket finner jag ett litet intresse i att pausa de för en kull.

http://cdn1.cdnme.se/cdn/6-1/2460931/images/2012/rosorna01_50072594e087c33728000148.jpg
             
_                                           Roskullen
_
Hur många aktiva tävlingskaniner har du?
Alla mina är lärda inom hoppningen och tycker om att hoppa ett hinder eller två. De har med jämna mellanrum haft aktiva karriärer och tävlat. Jag pausar även en del då jag känner att det finns behov för kaninen att mogna eller av andra anledningar inte bör eller kan tävla. Men generellt sätt har jag mellan 6-8 kaniner igång samtidigt.

Vad är det viktigaste i hoppaveln enligt dig?
Först och främst tycker jag att man som uppfödare ska ha tydliga mål med aveln. Att man har en slags vision om vad man vill få fram. Att alla vill få fram bra hoppkaniner finns det nog ingen som inte kan säga att de vill. Men jag tycker det är viktigt att också komma ihåg att även om du tänkt att tävla med kaninen så gör du inte det mer än ett par dagar i månaden. Kaninen spenderar alltså mestadels av sitt liv hemma hos ägaren. Därför tycker jag att det är viktigt att kaninen temperament ska vara ett sådant att man kan hantera den. Ett djur enligt mig vars ägare är rädd och osäker vid hantering tror jag inte mår speciellt bra.

Sen tror jag också att det är viktigt för dig som uppfödare att du kan stå för din Avel. Du ska kunna stå fast vid det du tror på och varför du tog kombinationen. Vilket idag kan vara mycket svårt med olika slags påtryckningar från folk runt omkring.

http://www.freewebs.com/misspinkys/images/mp2.jpghttp://www.freewebs.com/misspinkys/images/mp1.jpg

Hur kommer det sig att du började med kaniner och hur kom du kontakt med Kaninhoppning?
Till en börjar var jag (och är fortfarande) mycket intresserad av utställning. Jag tycker det är så otroligt fascinerande med allt som har med den världen att göra. Vi skaffade några djur och började ställa ut. Jag kan nog påstå att det gick rätt bra, så bra för oss på den korta tiden som jag och min lillasyster höll på fick vi oss ett par fina priser och vi har till och med hunnit föda upp en och annan champion.

Men intresset började falna en kort period då jag inte hade möjligheten till att införskaffa nya avels- och utställningsdjur och de vi hade började helt enkelt tappa karriärerna. Då började en av min lillasysters kamrater med Kaninhoppning. Hon tipsade oss sakta men säkert att också prova. Först var det min yngre syster som äntrade banorna och jag fanns med enbart som stöd. Men så fort min lillasyster tröttnade och tog jag över och sedan dess blev jag fast.

Och idag är det över 7 år sedan jag gjorde min allra första start.

Tränar du hemma eller på klubben?
Jag tävlar så pass mycket att hoppträningen inte är något som jag lägger ner tid på hemma. Under vår-/sommarsäsongen anordnar klubben en del träningar och då kan det hända att någon kanin hänger med men som sagt händer det inte så ofta. Däremot lägger jag ner en hel del tid till att träna kaninerna kondition och är ute så pfta jag bara kan med de i sele och koppel.

Hur ofta tränar respektive tävlar du med dina kaniner?
Jag åker på tävlingar ca 2-3 gånger i månader. Under högsäsongen kan det hända att jag tävlar näst intill dubbelt så mycket.

http://cdn1.cdnme.se/2460931/7-3/999554_677722845574554_846802432_n_51f439d5e087c35b7f1482ec.jpg
                                    Miss Pinky's Rice Paper "Papp"

Vad utmärker en bra hoppkanin?
Jag tror det är olika på vad man som person värdesätter för egenskaper hos en hoppkanin. Många tycker att kaninens fysik är viktigt så som stora kroppar, långa den följt av stora fötter. Andra går helt efter känsla eller kännetecken som t.ex. färg eller släktskap. Jag tror att allt det jag nämnt ovan kan ge kaninen mycket bra förutsättningar för att kunna lyckas på banorna.

Däremot så krävs det att kaninen har "hopp-huvudet". Kaninen ska veta vad det är den ska göra och vad hoppningen går ut på. Tyvärr är det inte alltid något som man kan se från dess att man börjar träna och komma igång med tävlandet på allvar.

För mig är de ovan nämnda egenskaperna viktiga men för mig är kanske personligheten den allra viktigaste. Kaninen och jag ska klicka på hemmaplan eftersom det faktiskt är där kaninen och jag spenderar mest tid tillsammans.

Om kaninen sedan blir en stjärna ute på hoppbanorna blir jag givetvis enormt glad, men att få njuta av livet hemma är också en bonus som jag har svårt att bortse från.

http://www.freewebs.com/misspinkys/images/sheldon.jpghttp://www.freewebs.com/misspinkys/images/avelsmal2.jpg
Sheldon, stamfarden i Hendrikes Avel samt kanin med Sheldon i 2:a led.

Mål med uppfödningen?
Jag försöker kombinera hoppkaninens och sällskapskaninens mentaliteter för att få fram kaniner som lämpar sig till båda delarna samtidigt.

Har du något speciellt minne från någon hopptävling?
Jag är en riktig tävlingsmänniska oavsett om det handlar om stora tävlingar där pengar är involverade eller till att spela kort med ungarna på fritidsklubben. Jag älskar att vinna och mitt absolut bästa minne från kaninhoppningen är helt klart året 2010 då jag och min kanin Miss Pinky's Twinkling Star, även kallas Kin, vinner Sollentunacupen på Husdjursmässan i Kista. Det är något som jag aldrig kommer att glömma. Det var helt otroligt med fjärilar i magen som gjorde lopar och tårar som sprutade åt höger och vänster.

Men jag älskar också att få sms och meddelanden från nya ägare till mina uppfödningar som berättar hur deras framgångar ter sig. Det är fantastiskt att få höra hur de delar med sig av sina egna upplevelser och höra att de siktar högt med sina älskade vänner.

Framgångar inom aveln?
Först och främst har jag fött upp flertalet fina utställningsdjur, ett par har till och med blivit champions. Inom hoppningen har jag fått massvis med underbara bebisar som tagit banorna med storm.

Jag har haft uppfödningar som har vunnit stora cuper som Sollentunacupen, flertalet som också placerat sig i denna cup under flera års tid. Jag har också haft ett gäng uppfödningar som börjat plocka certifikat i de olika bangrenarna samt att jag fått flera barnbarn efter mina uppfödningar som blivit enormt duktiga till och med champions.

http://cdn05.dayviews.com/105/_u1/_u7/_u3/_u1/_u5/_u2/u1731522/64256_1343653080.jpg
Miss Pinky's Pandoras Hemlighet

Hur gör du när du ska planera parningar, vad spelar roll för att få en bra hoppkanin?
Det finns många faktorer som jag har i åtanke när jag lägger upp mina kullar. Det primära är att ge kaninen de rätta fysiska förutsättningarna till ett långt och hälsosamt liv. Då gör jag efterforskningar på släktskapet mellan föräldradjuren och ser efter om det finns kända bakomliggande defekter som t.ex. bettfel men det är också viktigt för mig att se till att kaninen får lika bra förutsättningar vad gällande mentaliteten. Att avla på föräldradjur som har eller har tendens till aggressivitet är inte heller något som jag vill avla på.

Meriter kan till viss del spela roll, men det är absolut inte något som har en avgörande faktor. Men det är klart att om det finns intresse på en specifik kombination efter två meriterade föräldrar tittar jag givetvis närmare på detta för att se om det är något jag själv skulle kunna tänka mig att ha.

Jag tänker mycket på om det är något som intresserar mig och som jag skulle kunna tänka mig att själv använda mig av i mitt tävlande och framtida Avel. Så även om jag har specifika mål som jag använder mig av när jag avlar så är magkänsla något som jag litar till 100% på!

Att åka på tävling med sin kanin och plocka en mängd pinnar och resultat är bland det bästa jag vet och som uppfödare finns inget roligare än att få höra hur duktiga kaninerna är sina nya ägare. Men man tävlar inte lika ofta som kaninen är hemma och därför lägger jag stor vikt på att få fram kaniner som först och främst ska fungera som kompisar i hemmet.

http://www.freewebs.com/misspinkys/images/haku3.jpghttp://www.freewebs.com/misspinkys/images/haku8.jpg
                             Miss Pinky's Marmalade Skies

Har du några tips? till den som fundera på att börja med Avel i allmänhet?
Först och främst bolla med alla möjliga tankar om vad dina mål med uppfödningen är. Om du har tänkt sälja ungarna, vad har du tänkt tillföra resten av kaninsverige?

Men också är det mycket viktigt att vara påläst. Hellre fråga en gång för mycket än för lite. Man kan aldrig få nog av kunskap och man lär sig hela tiden. Det finns många uppfödare runt om i landet med flera års erfarenhet. Var inte rädd att rådfråga om t.ex. kombinationer, släktskap, genetik m.m.

Har du något annat kring din uppfödning och Kaninhoppning som du vill dela med dig?
Jag har under de senaste två åren intresserat mig mycket för att sprida sporten Kaninhoppning! Jag har varit med i flertalet intervjuer, TV-program och åkt till andra länder för att försöka göra människor att bli intresserade av vad våra små lurviga vänner kan!

Jag tycker att det är otroligt roligt att delta på sådana här event och jag rekommenderar alla verkligen alla andra att också att delta och visa upp oss om det är så att ni blir tillfrågade :D

http://www.freewebs.com/misspinkys/images/ebi3.jpghttp://www.freewebs.com/misspinkys/images/ebi6.jpg
                             Trombens Yarrah Boko "Ebi"

Bifogar en länk från i somras där Hendrike var med i TV4 nyhetsmorgon.
http://www.tv4play.se/program/nyhetsmorgon?video_id=2395608

Mvh Michaela Glansk.
Riverruns Hoppkaniner, uppfödning av hoppkorsningar. 

Annons:
Upp till toppen
Annons: