Annons:
Etikettgenetik
Läst 26001 ggr
NinniH
2010-05-06 15:57

Genetiska defekter på kanin

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Det finns lite olika meningar om vad en defekt egentligen är men en defekt kan definieras som en egenskap som missgynnar individen i den miljön den lever. Genetisk är defekten om den är ärftlig och har ärvts från föräldrarna och kan nedärvas till avkommor.

I naturen skulle många av de egenskaper som vi idag ser på tamkaniner räknas som defekter då de skulle försvåra livet för dem. Dit hör t.ex. albinism (vit rödögd), som skulle synas lätt, hängöron, som innebär att de inte kan vända öronen i olika riktningar och långhårighet, som skulle göra dem smutsiga och toviga. Alla de egenskaperna skulle innebära att de snabbt föll offer för rovdjur och därför ser man dem inte, eller väldigt sällan, på vilda kaniner.
I den här artikeln tas istället några genetiska defekter upp som vi ibland ser bland våra tamkaniner och som missgynnar dem även i vår trygga värld. Dessa defekter är oftast dödliga och bör undvikas. Både välkända defekter och tillstånd man kanske inte tänker på som defekter. En del av defekterna beror på gener som i enkel uppsättning tyvärr ger kaninerna ett utseende som premieras på utställningar.

Bettfel

Detta är förmodligen den mest välkända defekten på kaniner. Bettfel innebär att kaninen, som normalt ska ha överbett, har underbett eller så kallat tångbett. Det finns inte så mycket forskning på området. Enligt en del beror bettfel på en gen som ärvts från båda föräldrarna och som i dubbel uppsättning ger defekten medan den enligt andra beror på flera gener som tillsammans ger mer eller mindre bettfel. Om det är så, så har förmodligen alla kaniner fler eller färre av dessa gener och får bettfel om de har många av dem. Då kan man heller inte säga att en kanin bär på bettfelsanlag eller inte.
Lättast att upptäcka om en kanin har bettfel är att kontrollera tänderna regelbundet. Genetiskt bettfel kan uppstå även sent i livet eftersom kaninens skalle blir grövre med åren, men om bettfelet uppstår sent i livet så kan det även bero på en skada och är då inte ärftligt. Symptom på bettfel, om man då inte tittar direkt på tänderna, är att kaninen äter dåligt och avmagrar. Den kan även få bölder i kinden och problem med ögonen pga. felväxta kindtänder. Kaniner med bettfel har ofta ett besvärligt liv och även om de kan leva med det, så länge tänderna sköts om, så brukar det rekommenderas att avliva bettfelskaniner för deras egen skull.

Underbett

Detta innebär att underkäkens framtänder hamnar på utsidan av underkäkens framtänder och när då inte tänderna slits som de ska så växer de i en båge in i munnen. Om bettfelet inte underhålls genom att man regelbundet klipper tänderna så kan kaninen efter en tid inte längre äta och tänderna kommer att växa in i gommen.

Underbett.jpg
Bild: Josefine Amnesten.

Tångbett

Detta innebär att tänderna möts rakt mot varandra. Tänderna blir inte lika lätt för långa, men kaninen kan ha svårt att mala sönder grovfoder och magra på grund av det.

Bild: Josefine Amnesten
Bild: Josefine Amnesten

Bettfel på hörntänderna

Det är inte lika lätt att upptäcka att kaninen har bettfel på kindtänderna eftersom de inte är lika lätta att se. Man kan misstänka bettfel på kindtänderna om kaninen har någon av ovanstående symtom och få kaninen undersökt av en veterinär.
Tips: http://www.youtube.com/watch?v=Q3blMal0VXQ

Dvärgväxt/muppar

Dvärgväxt beror på en gen som är vanlig på dvärgkaniner, speciellt på hermeliner. Man tänker ofta inte på dvärgväxt som en defekt och därför avlar man fritt på det. I enkel uppsättning gör genen att kaninen blir betydligt mindre och får juvenila drag. Med det menas att de även i vuxen ålder har ett utseende som påminner om en unge. En vuxen hermelin kan väga så lite som 800 gram. Själva defekten uppstår om genen uppträder i dubbel uppsättning. Vid en PARNING mellan två kaniner med dvärggen kommer teoretiskt sett 25% av ungarna få dvärggenen i dubbel uppsättning. Dessa är ungefär hälften så stora som sina syskon när de föds och har ofta ett missformat huvud. De har även ett outvecklat tarmsystem och dör normalt av svält eller uttorkning inom några dagar. Dessa dubbeldvärgar kallas för 'muppar'. Alla dvärgraser har inte dvärggenen. Den är som nämnts vanligast på hermeliner, men det finns hermelinstammar som saknar genen och ändå är små. Dvärgväxt ses, som sagt, inte som en defekt utan anses vara normalt. Vill man som hermelinuppfödare göra en insats för att undvika muppar bör man försöka att bara avla på djur som inte gett muppar i tidigare kullar.

Mupp.jpg
Mupp bredvid en normalstor hermelinunge.
Foto: Josefine Amnesten

Megacolon

Detta är en vanlig, men ganska okänd defekt. Megacolon är den tarmdefekt som drabbar vitscheckar, kaniner som har brokningsanlaget (K) i dubbel uppsättning. Anlaget som ger brokade kaniner redan i enkel uppsättning är även sammankopplad med att i dubbel uppsättning ge en tarmmissbildning. Dessa kaniner har magproblem och dör ofta i tidig ålder. Förmodligen tillbakabildas en del av dem redan i fosterstadiet. Det verkar som att olika kaniner drabbar olika svårt av defekten och att vissa till och med lever ett normalt liv. Men det är svårt att skilja en vitscheck från en enkelbrokad med bara lite färg, så det är möjligt att en del av de friska vitscheckarna är vanliga brokade. Man kan undvika att få kaniner med megacolon genom att inte para två brokade kaniner. Liknande anlag finns på flera djurslag, bl.a. på häst, får, råtta och mus.

Vit.jpg
En vitscheck har mycket vitt och lite färg. Kaninen på bilden är dock ej vitscheck genetiskt, utan enkelbrokad.
Foto: Lotta Nilsson
Tips: http://www.medirabbit.com/EN/GI_diseases/Mechanical_diseases/megacolon.pdf

Max Factor

Denna defekt beror på ett anlag som ännu inte är så vanligt i Sverige, men det finns. Det är vanligast på hermeliner. I enkel uppsättning ger de hermeliner med ett extra rastypiskt utseende med kraftiga runda huvuden. Anlaget kan även kännetecknas med extra lång päls vid öronroten som får öronen att se extra korta ut. När anlaget uppträder i dubbel uppsättning så resulterar det i ungar som föds svårt missbildade. Kännetecken är att ögonlock saknas och benen är deformerade och inåtvända. I en del länder avlar man aktivt på kaniner med enkelt anlag för defekten. Man gör det just på grund av det attraktiva utseendet och det händer att de missbildade djuren sparas levande och används i Avel.
Tips: http://www.barbibrownsbunnies.com/birthdefects.htm
http://www.moonshinestud.com/moregenetics.htm

Hippos

Hippos är en defekt som också förekommer ibland i Sverige, även om den är ganska okänd. Den har fått sitt namn av att ungarna föds missbildade och ser ut som små flodhästar (hippo=flodhäst). Förmodligen beror denna defekt också på en ensam gen, men det går inte att hitta så mycket information om den.

Hur undvika defekter?

I Sverige är det, av djurskyddsskäl, förbjudet att avla på djur med skadliga defekter. Men det är som sagt olika vad som tolkas som defekter. För att undvika att få defekta ungar när man avlar bör man inte använda djur i Avel som tidigare har gett defekta ungar eller som defekta föräldrar eller syskon. Helst bör det inte finnas några defekta djur i linjerna alls.
En del uppfödare använder inavel som ett verktyg för att upptäcka defekter hos sina djur. Parar man två nära besläktade djur, t.ex. mor och son, och det visar sig att de bär på defektgener så kommer en del av ungarna att bli defekta. Då kan man ta de avelsdjuren ur Avel innan de sprider genen vidare. Anledningen till att man använder nära besläktade djur är för att de har väldigt lika genuppsättning och de är stor chans att de ha samma dolda gener. Använder man obesläktade djur så ska man ha "tur" om de två man parar ha samma defektgener. Använder man djur med defektgener i Avel utan att veta om det så kommer man istället att sprida genen till nästa generation, och sen till nästa osv.
Genetiska defekter finns på alla husdjur som vi människor avlar på och beror på att vi tar tillvara på egenskaper som normalt skulle få fäste hos djuren om de levde vilt. Mutationer av dessa slag förekommer lika mycket i naturen men försvinner snabbt igen. Som uppfödare har vi ett ansvar att de djur vi föder upp ska vara friska och sunda. Därför bör man vara försiktig med att avla på djur som kan tänkas bära på skadliga defekter. Får man defekta ungar i kullen bör man låta avliva dem så fort som möjligt och inte använda föräldrarna vidare i Avel.

Artikeln är skriven utav Josefine Amnesten, som även är skaparen bakom sidan Kaninfärg.se.

Vill ge ett stort tack för att hon ville skriva denna artikel!


Zvintos
Uppfödning av Dvärgvädur Rex med stamtavla

Annons:
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Annons:
Denna kommentar har tagits bort.
NinniH
2010-05-10 22:40
#8

Ny artikel!


Zvintos
Uppfödning av Dvärgvädur Rex med stamtavla

jossan84
2010-05-10 23:22
#9

Ojdå, halva inledningen har visst ramlat bort :P

NinniH
2010-05-10 23:34
#10

Ja, det har du rätt i.
Verkar inte få plats med längre inledning.
Får klistra in den i artikeln istället för i inledningsrutan. Tungan ute


Zvintos
Uppfödning av Dvärgvädur Rex med stamtavla

LinneaJohaanson
2010-05-10 23:57
#11

Ja den här artikeln har varit efterlängtad!
Bra jobb!

Mvh Linnea Johansson Kvick
Cherioshamstrar.weebly.com
Grundare av Hamsterbladet.webblogg.se

[BonnieL]
2010-05-10 23:58
#12

Väldigt bra och nyttig artikel! Glad

[Nalle-]
2010-05-11 00:12
#13

Intressant läsning! Dock lite läskigt, själv skulle jag inte vilja använda en kanin utan ögonlock i Avel med tanke på kaninens välmående :s Borde inte ögonen bli väldigt uttorkade?

Annons:
yttra
2010-05-11 00:19
#14

Oh, precis vad jag behövde.

eliana
2010-05-11 09:44
#15

Precis vad jag ville läsa om, tack!Skrattande

Att umgås med djur är att vila sin själ

pigelina
2010-05-11 10:00
#16

Tvär bra värkligen!:)

Men skulle vara bättre med något bredvid ungarna man kan gämföra storleken med, har man inga sånna små ungar hemma så är det svårt att avgöra^^

// Hanna

www.pigelinas.weebly.com - uppfödning av lejonhuvade kaniner

Medarbetare på lejonkaniner.ifokus

MajaL
2010-05-11 14:17
#17

Snyggt jobbat Ninni! ^^,

Med vänliga hälsningar

Maja Cool

www.majalind.se

 

 

 

jossan84
2010-05-18 00:44
#18

putt :)

Rebiz
2010-05-26 18:06
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#19

Jag tror min Hermelinhane har Max Factor, enkel uppsättning dock ;o Känner igen alla kännetecken! Eller vad tror ni? (se bild)

Kan försöka fixa bättre bild, eftersom han har sele där, men säg gärna vad ni tror!

jossan84
2010-05-26 19:33
#20

Kan se om jag hittar en bild på en typsik MF-bärare.

#19 Nja, ser inte ut som en MF-bärare. Defektgenen är ännu ovanlig i Sverige. Jag har bara hört om några fall. Men det är nog många som mörkar det också.

Annons:
jossan84
2010-05-26 19:40
#21

Detta skulle kunna vara en MF-bärare:

http://www.texasnetherlanddwarfs.com/blksm.JPG

MajaL
2010-05-26 19:44
#22

#21 Ja det ser ut att vara max factor.

Med vänliga hälsningar

Maja Cool

www.majalind.se

 

 

 

alwiz
2010-05-26 20:16
#23

Jättebra artikel! Verkligen bra att läsa, man lärde sig en hel del :)

Rebiz
2010-05-27 01:53
#24

#20: Okej (:

NinniH
2010-06-19 19:25
#25

Puttar upp denna artikel lite. =)


Zvintos
Uppfödning av Dvärgvädur Rex med stamtavla

NinniH
2010-10-17 22:51
#26

puttar denna


Zvintos
Uppfödning av Dvärgvädur Rex med stamtavla

MajaL
2010-10-18 16:01
#27

#25 Jag kan inte få låna dina bilder på bettfel? Till min bok.

PMa mig i så fall är du snäll. :)

Med vänliga hälsningar

Maja Cool

www.majalind.se

 

 

 

Annons:
NinniH
2010-10-18 16:18
#28

#27: Det är inte mina bilder.
Men PMa jossan84 och hör, då det är hennes bilder. Glad


Zvintos
Uppfödning av Dvärgvädur Rex med stamtavla

MajaL
2010-10-18 18:21
#29

#28 Jag såg det nu, okej, tack. =)

Med vänliga hälsningar

Maja Cool

www.majalind.se

 

 

 

[h-malm]
2010-12-05 18:07
#30

Jättebra artikel! Lärde mig mycket ;)

tinaLY
2010-12-07 07:55
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#31

min äldsta kanin (7år) har en böld i kinden som han har haft sen jag fick honom för 3 år sedan, han var misskött hos sin förra ägare.. han ögon rinner från & till, har behandlat men det har alltid förr eller senare återkommit. kan han ha bettfel? aldrig vetat att bölder & problem med ögonen kan tyda på bettfel, han äter som vanligt & är väldigt matglad. har varit medveten sen jag fick hem honom att om han får problem med att äta kommer jag låta han somna in. men jag tycker han maler snabbare nu de senaste åren jag haft honom, i början åt han väldigt långsamt, kan han ha slipat ner tänderna själv när han fick rätt mat? tacksam för svar

NinniH
2010-12-07 11:19
#32

#31: Tror det blir enklare om du skapar en helt separat tråd om det. =)


Zvintos
Uppfödning av Dvärgvädur Rex med stamtavla

NinniH
2011-04-25 17:58
#33

puttar en bra artikel Glad


Zvintos
Uppfödning av Dvärgvädur Rex med stamtavla

Bamse 08
2011-05-16 19:53
#34

Putt

Supper bra skrivit

What doesn't kill you makes you stronger.

Annons:
Marabou_Lover
2011-06-12 08:21
#35

bra skrivit…. men …. vad är defekter?

Marabou_Lover
2011-06-12 08:21
#36

bra skrivit…. men …. vad är defekter?

Fridaaaa
2011-06-12 09:00
#37

#35 Fel som kan bli på kaninen, t.ex bettfel (tänderna inte växer på rätt sätt) allt står i i artikeln, förklarat och allt. Hela artikeln handlar ju om defekter :D

 Medarbetare: Sällskapskaniner, Support.

Marabou_Lover
2011-06-12 14:19
#38

jag vet, men är defekter då en "serie" av olika sjukdomar? (ett namn på många olika sjukdomar?)

NinniH
2011-06-12 14:22
#39

#38: Nej, defekt innebär att det är något som är fel med kaninen.
I denna artikel tas det upp defekter som är ärftliga, såsom exempelvis bettfel.


Zvintos
Uppfödning av Dvärgvädur Rex med stamtavla

Fridaaaa
2011-06-13 09:23
#40

#38 Nej som jag skrev, det är ett fel på kaninen, t.ex bettfel.
NinniH beskriver med bra:)

 Medarbetare: Sällskapskaniner, Support.

tlover
2013-05-12 16:29
#41

när man läser den här blir man glad att man har en frisk ras,

Nu när jag läst detta skulle jag inte våga avla på hermelin tex jag skulle nog lät bli för ledsen

l'm back

Annons:
Beatrice_Love_Kaniner
2013-05-12 16:41
#42

åh, artikeln var guld värd att läsa om muppar och andra defecter av hermeliner! Fick nyss två muppar som dog!

/Hälsningar Bea och kaninerna

 

Uppfödning av rex hermelin

tlover
2013-05-12 16:56
#43

#42 det var pga din tråd jag undrade vad en mupp var (beklagar), man får inte höra så mkt om sånt då man har gotlandskaniner.

l'm back

Beatrice_Love_Kaniner
2013-05-12 17:11
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#44

Jag undrade också, jag som trodde den här var frisk men det var svårt att jämnföra för att den andra i kullen var också en mupp.

/Hälsningar Bea och kaninerna

 

Uppfödning av rex hermelin

Upp till toppen
Annons: