Annons:
Etikettbeteende-hälsa-och-skötsel
Läst 9950 ggr
NinniH
2010-04-28 20:22

Vanliga frågor del 2

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Här kommer vi samla dem vanligaste frågorna som dyker upp här på forumet. Detta är då del två.


1. Vad är bäst?

Hona+hona, hane+hane eller hona+hane?

Den kombination som har störst chans att funka är hona + hane, särskilt om båda är kastrerade. Hona + hona kan funka, särskilt om båda kastreras tidigt och således slipper komma i "tonåren", när i princip alla bråk kaniner emellan börjar. Hane + hane är inget jag skulle rekommendera. Jordbruksverket rekommenderar dessutom att två okastrerade hanar inte ska hållas tillsammans. Om båda hanarna kastreras tidigt kan det funka, även om inga garantier finns för det. Mycket hänger även på yta. Har man för liten yta spelar det ingen större roll vilka kön det är på kaninerna. Så ytan spelar definitivt roll i hur pass kaninerna kommer överens. Något som även spelar roll är "personkemin" kaninerna emellan. Vissa kaniner kan komma jättebra överens, medans andra inte kommer överens alls. Precis som för oss människor.

2. Vilket foder är bäst?

Varför ska man inte ge gnagarblandning?

Det finns många bra foder på marknaden. Vi har tagit upp några utav dem i artiklarna Foder test 1 och Foder test 2. Men flera foder finns inte med i testen. Ett utav de bästa fodren heter Oxbow Bunny Basic T, med högt fiberinnehåll, bra proteinmängd, låg fetthalt osv. Det finns att köpa hos veterinären men även hos till exempel djurfoder.nu.

På frågan om varför man inte ska ge gnagarblandning är svaret enkelt - det är onyttigt! Gnagarblandningarna är ofta fel sammansatta och innehåller för mycket feta och söta saker. Kaniner har en tendens att välja ut det godaste, vilket många gånger är det onyttigaste. För fet mat gör att kaninen inte bara blir fet utvändigt, utan även invändigt. Fettet sätter sig runt organ och bäcken och kan på så vis orsaka komplikationer vid förlossning för honorna. Överutfodring är inte bra, oavsett om det är med gnagarblandning eller vanlig pellets. Ge inte mer bara för att kaninen "ser hungrig ut".

3. När kan jag para min kanin?

Den optimala åldern är mellan 6-12 månader. Personligen anser jag 6 månader är lite för ungt och väntar hellre till 8-10 månader. Det går att para en hona efter 12 månader, men man bör vara noga med att den honan är och har varit i bra hull. För ju äldre honan är desto lättare har hon att samla på sig fett, som kan leda till komplikationer. För mig går gränsen vid 13 månader om det inte är en vältränad hona. Att ta en första kull vid tex 2-3 år eller äldre är för mig uteslutet. Med åldern ökar risken för komplikationer. Dock kan det såklart tillstöta komplikationer även för en yngre hona, vilket man alltid bör vara medveten om. Men det handlar om att se till att minska risken så mycket som möjligt, anser jag. Ska man ta kull på en hona är konditionen A och O, oavsett ålder.

4. Vad är en bra storlek på bur?

Hur stor buren bör vara beror på storleken på kaninen. Lagen säger som följer:

Kanin under 3kg ska ha en bur som är 0,5 kvadratmeter. Minsta höjd och sida på 50cm.

Kanin 3-5kg ska ha en bur som är 0,7 kvadratmeter. Minsta höjd och sida på 60cm.

Kanin över 5kg ska ha en bur som är 0,9 kvadratmeter. Minsta höjd och sida på 70cm.

Detta är alltså minimimåtten, så större än så är helt klart att föredra. Ju större desto bättre är den gyllene regeln. Men hur räknar man då ut ytan på buren? Jo, för att räkna ut kvadratmeter är det enklast att först göra om alla mått till just meter. Dock tar man inte med höjden när man räknar ut kvadratmeter. I sådana fall blir det istället kubikmeter, ett mått som man tex använder när man räknar ut hur mycket ett badkar rymmer. När man gjort om måtten till meter tar man helt enkelt längden x bredden (djupet) och får då ut kvadratmeter.

Exempel:

1. 120cm lång och 75cm djup blir 1.2m och 0.75m.
2. 1.2m x 0.75m = 0.9 kvm.

Så enkelt är det alltså att räkna ut kvadratmeter.

5. Vilken ras? är bästa nybörjar-rasen?

Det finns många åsikter gällande Vilken ras? som är lämpligast för nybörjare. Jag personligen är av den åsikten att det mycket handlar om individ, snarare än ras. Dock finns det raser som överlag är lugnare/trevligare och det blir därmed lättare att få tag på bra individer. Det viktigaste är att man väljer en unge efter linjer som är lugna och lätthanterliga, samt att det är en bra uppfödare. Däremot kan jag väl tycka att till exempel jätteraserna inte är lämpliga för alla. En belgisk jätte är kanske inte lämplig för mindre barn, eftersom det ju är en stor kanin och därmed kräver en stadig hand vid lyft. Men gäller det större barn/ungdomar/vuxna så hänger det mer på individ och linje. Kom alltså ihåg att vara noga med hur föräldrar och syskon är. En kanin efter lugna linjer har större chans att själv bli lugn.


Zvintos
Uppfödning av Dvärgvädur Rex med stamtavla

Annons:
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
NinniH
2010-07-01 21:55
#6

Ny artikel!


Zvintos
Uppfödning av Dvärgvädur Rex med stamtavla

Annons:
[sstorm]
2010-07-01 21:57
#7

Bra svar på vanliga frågor! :) de reder nog ut de för många :)

[YrIPannan]
2010-07-02 20:01
#8

jättebra artikel! :D

[Cottonn]
2010-07-06 02:30
#9

Bra artikel. Men jag tycker att minimimåtten på burar var hemska, skulle aldrig sätta min kanin på en yta som är 0,9kvm (bortsett transportbur då). :/

bunnyheart
2010-07-14 10:50
#10

Bra artikel Glad!

/Johanna.

Hästblogg med min hopp-ponny Nora som jag ägt i över 2 år♡♡♡

Kaninblogg♥♥♥

                   "För världen är du någon,

                               men för någon är du världen."

Upp till toppen
Annons: