Annons:
Etikettallmänt
Läst 2257 ggr
MajaL
11/16/09, 7:05 PM

Djurförsök och kaniner?

Här kan ni som diskuterat djurförsök och kaniner i artikeln angående just kaniner i djurförsök (och andra), fortsätta diskutera ämnet.

Med vänliga hälsningar

Maja Cool

www.majalind.se

 

 

 

Annons:
[Wera]
11/16/09, 8:25 PM
#1

Har inte läst artikeln, vill inte… men jag tycker det borde vara förbjudet i alla länder! Usch. Det är bara för hemskt, det borde ju vara djurplågeri? Så varför ska det bli undtantag på att testa ex. kosmetika/smink? (Dock är smink förbjudet i EU men det finns ju andra länder..)

[aammE]
11/16/09, 8:36 PM
#2

Jag tycker att det är fel med djurförsök p.g.a att det man testar är till för människor, inte för djuren och således är det inte djuren som kommer att ha "nytta" av det i framtiden.

Baralisah
11/16/09, 8:47 PM
#3

Jag tycker det är väldigt dåligt att det testas på djur.
Tycker det är pinsamt att vi äns fortsätter med djurförsök. (Tycker det borde stoppas för länge sedan).
Det måste finnas ett Nyare sätt att försöka testa fram sina produkter..

Dock, om man äter tabletter, tex. Alvedon, ipren ibumetin osv. Så ska man egentligen inte vara emot djurförsök.

Jag menar - Min fd. lärare som är veterinär, hon sa att om man är emot djurförsök, ska man inte äta tabletter heller, eftersom man producerar fram tabletterna genom att testa på djuren.

Hälsningar Lisa - medarbetare på Jättekanin iFokus

Brownie
11/16/09, 8:56 PM
#4

#3 Aa,håller med.Jag gillar inte att vi har djurförsök med jag vill heller inte vara sjuk så till nödvändiga saker som tabletter kan det vara nödvändigt, men smink och sånt tycker jag inte djuren ska få lida på.

NinniH
11/16/09, 8:57 PM
#5

#3: "Dock, om man äter tabletter, tex. Alvedon, ipren ibumetin osv. Så ska man egentligen inte vara emot djurförsök.

Jag menar - Min fd. lärare som är veterinär, hon sa att om man är emot djurförsök, ska man inte äta tabletter heller, eftersom man producerar fram tabletterna genom att testa på djuren."

Så tycker jag med.


Zvintos
Uppfödning av Dvärgvädur Rex med stamtavla

Ljusta
11/16/09, 9:20 PM
#6

Man testar även olika djurmediciner, avmaskningsmedel för djur o dyl på djur först innan det är godkänt att säljas för det ändamålet. Så då tycker jag inte att man ska använda det på sina djur heller, om man säger att man är helt mot djurförsök oavsett. Det blir hyckleri att använda produkter som testats på djur och samtidigt säga att man är emot djurförsök.

Nu för tiden är djurförsök inte ens i närheten lika plågsamma som de var tidigare, så att bara säga "- Ååååh, staaaaackars djuren, *snyft*" tycker jag är lite omoget och okunnigt.

Och sådana onödiga tester som tex på kosmetika, smink, är inte godkänt i Sverige att göra på djur längre.

Ljustadalens kaningård

Annons:
Tarkie
11/16/09, 9:29 PM
#7

Alla som överdriver det hela. Ni kan lika gärna gå under jorden. Dagens samhälle! Ni kan inte undvika det. Det är modern tid nu. Get over it :)

Det är mycket bättre förhållanden nu! Och ni kan inte döma från andra länder. För där är det andra regler. Tacka Sverige att vi har BRA regler.

Tycker ni inte ska snacka en massa skit utan att ha sett ett labb!!

jossan84
11/16/09, 9:40 PM
#8

Jag är inte för plågsamma djurförsök men accepterar att det ännu finns. I dagens samhälle är det nödvändigt men man forskar ständigt på att ta fram alternativa metoder, tex. som att använda cellkulturer. (Dock finns det ju det som hävdar att alla liv är lite värda så då är det ju inte heller ett alternativ).

Däremot tycker jag att det är helt ok med "snällare" djurförsök, där man tex studerar tillväxt på djur med olika foder och liknande.

Vill även poängtera, för er som inte läste tidigare diskussionen, att djur i försök där smärta ingår får smärtlindring. Man strävar efter att de så uppleva så lite obehag som möjligt.

thexclub
11/16/09, 10:12 PM
#9

Tycker inte vi borde använt djur inom forskning ens från början men lets face it, det finns inte direkt något att göra år det nu. Medecin är djurtestat och jag använder den, om det gör mig till en hycklare så får jag väl vara det. Faktum kvarstår att jag tycker det är fel men det finns inget alternativ heller.
Vi borde satsa på att få fram alternativ nu som inte innefattar djurförsök. Så fel i mina ögon att utsätta andra varelser, som inte ens har något val, för att "rädda" oss själva eller våra husdjur. Om människor så gärna vill använda djurförsök så kan de ställa upp själva istället.

Somsagt, djurförsök har använts och det är nästan oundvikligt att "stödja", men det betyder inte att vi behöver fortsätta i samma banor. Man borde lägga pengar på att forska fram nya metoder istället.

the vanity, it becomes insanity

candycandye
11/16/09, 11:34 PM
#10

Jag har själv demonstrarat mot djurförsök men inte ALLA. Jag har demonstrarat genom djurföreningar och där har vi demonstrat mot spec djurfösök som har orsakat lidande för vissa djur. Dock var de flesta av samma åsikt- stoppa de onödiga lidandet och koncentrera på att ÄNDRA vissa djurförsöks tillvägagångssätt.

Har en vän som är svårt sjuk- hon vårdas mot sin vilja på sjukhus för att överleva. Varför ligger hon där?Hon har en sjudom som kräver att man medicineras. Hon har hellre de värsta smärtor och riskerar att dö pga av att hon vägrar läkemedel för att de testats på djur.

Min pappa som för övrigt jobbar på Astra cenika (stavning) har försökt prata med henne och tatt fram mkt matrial från deras "djurforskning" och visats vilka metoder som används- humana.

Om någon har något att säga om företaget så spar det. Det är inte det jag vill framföra utan mer än tanke….hur långt ska man gå?

[sstorm]
11/16/09, 11:47 PM
#11

Jag tror de finns kaniner som har de mycket sämre än de som används till djurförsök, där försöker man i alla fall att inte pina djuren, utan man gör de man ska, klarar sig inte djuret får de somna in. Jag tror de har ett bättre liv än en kanin som kastas ut, ges som mat till andra djur eller hamnar hos någon som torterar djur.

För att samhället ska gå framåt måste man kunna testa "människo saker" för att se att de inte är skadligt, och tyvärr är de de som inte kan föra sin egna talan som råkar ut för de.

MajaL
11/17/09, 4:35 PM
#12

#11

Jag tror de finns kaniner som har de mycket sämre än de som används till djurförsök, där försöker man i alla fall att inte pina djuren, utan man gör de man ska, klarar sig inte djuret får de somna in.

Jo visst, om de inte dör i själva försöket. Att observera är dock att vissa djur är tänkta från början av försöket att avlivas, för at man ska se resultatet innuti kaninen/djuret. Det tycker jag känns ganska markabert.

Jag tror de har ett bättre liv än en kanin som kastas ut, ges som mat till andra djur eller hamnar hos någon som torterar djur.

Fullt möjligt, men då kan man fråga sig om det ska vara lagligt at tortera djur över huvudtaget, vilket förekommer på lagligt vis delvis på labb.

För att samhället ska gå framåt måste man kunna testa "människo saker" för att se att de inte är skadligt, och tyvärr är de de som inte kan föra sin egna talan som råkar ut för de.

För min del hade samhället järna fått utvecklas i segare tackt. Själv tycker jag människan tar alldeles för stor plats, och det måste gått snett någonstans, människan förstör ju lixom världen som var tänkt att delas med djuren.

Det är svagt och fel att ge sig på de som inte kan föra sin egen talan.

Det är min personliga åsikt. =)

Med vänliga hälsningar

Maja Cool

www.majalind.se

 

 

 

Denna kommentar har tagits bort.
Annons:
Denna kommentar har tagits bort.
NinniH
11/17/09, 5:07 PM
#15

Vill bara påminna alla om att det ska vara normal samtalston i diskussionen och att ni kan respektera andras åsikter.


Zvintos
Uppfödning av Dvärgvädur Rex med stamtavla

NinniH
11/17/09, 5:12 PM
#16

#13: Varför inte skriva om vad du tycker om djurförsök och faktiskt tillföra något till diskussionen, istället för att gå på någon annans åsikter/tankar?
Inga fler sådana inlägg tack.


Zvintos
Uppfödning av Dvärgvädur Rex med stamtavla

Tarkie
11/17/09, 5:26 PM
#17

#16 Fast. Varför ska jag diskutera  något inte går att diskutera?

Hur många har har ärligt faktiskt varit inne på ett labb och sett hur det ser ut. Någon som gjort det går ju gärna skriva det det då.

Nej jag tycker det är tråkigt med ren hyckleri. Men alla är olika ;)

jossan84
11/17/09, 5:37 PM
#18

#16 Labb har jag varit inne på många gånger, har gått kursen där labb ingått. Men den enda försöksdjursanläggningen jag vart på är den på SLU och den är rätt liten.

Tarkie
11/17/09, 6:20 PM
#19

#18 Ja du har det. Men ingen verkar e vad du skrivit. Ironiskt..

MajaL
11/17/09, 10:12 PM
#20

#13 Tar bort ditt inlägg då det bara var taskiga och stötande kommentarer som inte hör hemma i ett diskussionsforum. Alla skriver sina åsikter, och ska respektera andras.

Med vänliga hälsningar

Maja Cool

www.majalind.se

 

 

 

Annons:
Denna kommentar har tagits bort.
MajaL
11/17/09, 10:18 PM
#22

#17 Du har full möjlighet att diskutera detta. Tycker du diskussionen håller för låg nivå så höj den genom att tillföra något själv.

Med vänliga hälsningar

Maja Cool

www.majalind.se

 

 

 

NinniH
11/17/09, 10:24 PM
#23

Diskussioner om andras åsikter, eller liknande, kan ni ta i PM med berörd person.
Nu vill jag att ni diskuterar trådens ämne, så jag slipper låsa tråden.


Zvintos
Uppfödning av Dvärgvädur Rex med stamtavla

candycandye
11/17/09, 10:36 PM
#24

Verkar som om vi som sagt kommit från ämnet lite.
Vet inte om jag missat det.?.hrm men hade vart kul att få läsa det "arbetet" som jossan 84 hade vart med och gjort!

jossan84
11/17/09, 10:38 PM
#25

Hittade denna länk: http://www.forskautandjurforsok.se/ på miljö-ifokus, har inte kollat igenom så noga så jag vet inte hur seriös sidan är men det är ju i alla fall ett stag. Som sagt så tror jag knappast att det går att sluta med med djurförsök bara sådär. I teorin går det ju, men inte i praktiken. Men om alla som är emot djurförsök kan lyfta fram och gynna forskning av alternativa metoder så tror jag att en gradvis övergång kan gå till på ett fredligt sätt. Och någon gång i framtiden kan plågsamma djurförsök vara ett avslutat kapitel i vår historia.

jossan84
11/17/09, 10:41 PM
#26

Hemtenta Försöksdjursvetenskap (liten kurs liten tenta :)

1. Du är med och planerar en studie som handlar om kopplingen mellan fetma och diabetes typ II. Du kommer att använda möss som försöksdjur. Du ska nu välja en lämplig stam, kön, inhysning (gruppstorlek, burtyp, berikning, strö, omgivningsmiljö) samt skötsel av dessa djur. Vad väljer du och varför? Beskriv och motivera.

När det gäller vilken stam man ska välja så skulle jag nog välja en vanlig homogen stam för att genskillnader ska påverka resultatet så lite som möjligt. BALB/c är en stam som finns i stor utsträckning och är lätt att få tag i. Jag skulle även använda båda könen utifall resultatet skulle vara könsrelaterat. Visserligen kan hanar vara svåra att hålla i grupp men om de som kullsyskon får växa upp tillsammans så kan det fungera. Mössen ska inhysas i Makrolon III och hållas i grupper på 5 djur för att ha gott om plats att röra sig.

Som strö skulle jag använda aspspån, det är idag det vanligaste strötypen för försöksmöss i Sverige. Det dammar dessutom mindre än kutterspån och absorberar lukt. Mössen får även berikning i form av en PlayTray, hushållspapper och kartonger för att de ska kunna utföra sina naturliga beteenden. Möss kräver en högre temperatur än människan pga. de har en högre termoneutral zon, 28-30°C. En lämplig rumstemperatur är runt 24°C, man har då även en högre luftfuktighet som ger en varmare känsla. Det är viktigt att djuren vistas i en lämplig omgivningstemperatur då det kan ha stor betydelse för de experimentiella resultaten.

Mössen ska få tillsyn varje dag av utbildad personal då överviktiga möss löper en större risk för komplikationer, de har konstant tillgång på foder och vattnets byts varannan dag.

2. Vad måste jag se till innan jag kan göra ett djurförsök? Vilka lagar och bestämmelser måste vara uppfyllda?

För det första så måste jag själv ha gått en godkänd utbildning i försöksdjursvetenskap. Sen så måste jag i god tid ha skickat in en skriftlig etisk ansökan till en av landets sju djurförsöksetiska nämnder där jag tydligt anger, lidande vs. syfte, försökets betydelse, vilket djurslag jag valt och varför inte ett lägre stående djur kan användas, vilken stam, antal djur samt försökets plan. Även vård och förvaring av djur ska anges, samt i vilka situationer man kommer välja att avliva djur och därmed ta dem ur försöket, sk. end points.

Jag ska även innan ansökan skickas in ta reda på om det finns något annat alternativ än att använda djur. Ansökan måste sen godkännas innan själva försöket får starta.

Till försöket ska det sen finnas en veterinär och en föreståndare, godkänd av jordbruksverket vars uppgifter är att bevaka djurskyddet och se till att djurskyddsbestämmelserna följs. Även lokalerna måste vara godkända för ändamålet.

Inför själva försöket bör jag förbereda djuren och göra ett försöksprotokoll.

3. Vad står 3R för? Förklara. Ge ett utförligt exempel på varje R.

Replacement - detta innebär att man ska sträva efter att använda andra metoder än djurförsök om möjligt. Alltså man vill ersätta djuren med andra alternativ, t.ex. cellkulturer.
Reduction- detta innebär att man i varje försök ska använda sig av minsta möjliga antal djur för att i stora drag minska användandet av försöksdjur. Detta är något som varje forskare ska ha i åtanke då försöket planeras.

Refinement - innebär att man ska sträva efter att förbättra situationen för de försöksdjur som ändå måste användas. Det kan vara i fråga om t.ex. bättre avlivningmetod, burstorlek eller möjlighet till sysselsättning och naturligt beteende. Med andra ord sådant som kan orsaka djuret mindre besvär och stress.

candycandye
11/17/09, 10:42 PM
#27

Lite att läsa om iaf, tack! Ska läsa lite mer noga tyvärr ser första sidan bara ut som "ge oss pengar" även om det behövs så såg de inte så lockande ut:P Men artiklarna verkar intressant och metoden!

Annons:
MajaL
11/19/09, 3:31 PM
#28

#21 Det var jag som tog illa upp, alltså jag som stängde tråden. Jag avgorde att den var stötande mot mig, alltså tog jag bort den. Finner du nöje i det, så varsegod och skratta.

Jag tyckte att det var väldigt irellevant att du tyckte att världen skulle varit bättre utan mig.

Om trådens diskussion inte lugnar ner sig så får vi som Ninni säjer låsa den.

Med vänliga hälsningar

Maja Cool

www.majalind.se

 

 

 

candycandye
11/19/09, 3:58 PM
#29

Intressant tenta Jossan84, ska läsa igenom den nogrannare och därefter uttala mig om erat sätt att jobba:)

Zessan
11/19/09, 4:07 PM
#30

tycker som #3

Tycker att det borde finnas tabletter som inte är djurtestade också, för det är tex. svårt för mig just nu eftersom jag har lunginflammation så måste jag käka pencelin *stavning* för att bli frisk, men grejen är att om man måste äta borde det finnas ett alternativ…..;)

Quillaq
1/8/10, 7:36 PM
#31

intressant artikel! det gör ont att se bilderna men 11# och 13# på förra tråden som jossan84 skrev var viktiga.

MajaL
1/31/10, 6:01 PM
#32

Film apropå ämnet…

Med vänliga hälsningar

Maja Cool

www.majalind.se

 

 

 

Rero
2/8/10, 5:44 PM
#33

Tycker det är hemskt och synd om djuren.

Upp till toppen
Annons: